Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι μόνο το βιώνουν καλά, αλλά και κερδίζουν από αυτό. Μεταξύ της αισιοδοξίας για μια αγορά υπό κατασκευή, που αντιμετωπίζει μια κοινωνική καμπή και της υπεράσπισης ενός συμπληρωματικού προϊόντος, και όχι ενός ανταγωνιστή του κρασιού, κινούνται οι αποαλκοολωμένοι οίνοι, μεταφέρει σήμερα με ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.
«Κρασιά χωρίς αλκοόλ και οινοποιοί με χαμόγελο», αυτό ήταν το πνεύμα της Έκθεσης Degré Zéro την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στους 65 εκθέτες της δεύτερης Έκθεσης, οι παραγωγοί δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που ξεκίνησαν την κίνηση κρασιών χωρίς αλκοόλ. Μεταξύ των πρωτοπόρων, ο οινοποιός Vincent Pugibet, από το Domaine de la Colombette (270 εκτάρια αμπέλια στο Béziers, Hérault), είναι εξοπλισμένος από το 2002 με μια συσκευή απόσταξης κενού χαμηλής θερμοκρασίας (η αντλία αφαίρεσης αλκοόλ ανακαινίστηκε στα τέλη του 2024 για να λειτουργεί με θερμότητα).
Αντιμέτωπος με τις διαμάχες για την παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ξηρού Ιανουαρίου, ο οινοποιός του Languedoc δηλώνει μεταξύ άλλων: «Δεν λέμε να σταματήσουμε να πίνουμε κρασί, αλλά επεκτείνουμε την αγορά απευθυνόμενοι σε μια νέα πελατεία. Είναι ένα συν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το κρασί (…) Το μη αλκοολούχο μπορεί να δώσει τη γεύση αυτής της κουλτούρας».
Η παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών, ακόμα κι αν τίποτα δεν είναι σταθερό, υποστηρίζει ο Julien Meyre, επικεφαλής των αμπελώνων Alain Meyre στο Listrac-Médoc (Gironde). Έχοντας παράξει κρασιά χωρίς αλκοόλ (κόκκινα και αφρώδη) από πέρυσι, ο οινοποιός του Médoc επισημαίνει ότι ολόκληρος ο κλάδος του κρασιού 0°alc βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας: «αναδύεται για την παραγωγή, την διανομή…» αλλά ήδη «είναι ικανή να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επικρίσεις του κρασιού χωρίς αλκοόλ βασίζονται στην έλλειψη κατανόησης, ο Julien Meyre επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που το αγόρασαν δεν θα είχαν αγοράσει κρασί και ότι πρέπει να αδράξουμε «αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε εκτάρια αμπέλια αντί να τα ξεριζώσουμε». Και αυτό ακόμα κι αν σημαίνει αλλαγή των μεγάλων αρχών και των μικρών συνηθειών. Αν και είναι ο πρώτος οινοποιός που κάνει αποαλκοολοποίηση των Médoc κρασιών του, ο Julien Meyre περιμένει να τον ακολουθήσουν γρήγορα και άλλοι: «και τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότεροι είμαστε για να κάνουμε καλό, τόσο καλύτερα θα είναι για την προσφορά, η οποία είναι ακόμα μικρή. Υπάρχει χώρος».
«Η συζήτηση των συναδέλφων για το κρασί χωρίς αλκοόλ έχει αλλάξει. Βλέπουν με ενδιαφέρον να αποκτήσουν άλλα μερίδια αγοράς. «Είναι συμπληρωματικό» αναλύει η οινοποιός Mathilde Ollivier, συνδιαχειρίστρια του Domaine de la Grenaudière (27 εκτάρια στη Βουργουνδία, Maisdon-sur-Sèvre). Έχοντας ξεκινήσει αυτή τη διαφοροποίηση το 2023, η ιδιοκτήτρια πετυχαίνει επί του παρόντος το 10% των πωλήσεών της να αφορά μη αλκοολούχα κρασιά (ήσυχα και αφρώδη). «Αποδίδει καρπούς; Η πώληση κρασιών χωρίς αλκοόλ ενισχύει την οικονομία της εταιρείας και ανοίγει τις πόρτες όσον αφορά την αγορά και ενισχύει τη φήμη του χώρου. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι, ενώ τα κρασιά Muscadet αποτελούν μέρος μιας πολύτιμης και υποστηριζόμενης αγοράς», συνοψίζει η Mathilde Ollivier.
Το μη αλκοολούχο δεν επισκιάζει το κρασί
«Μπορεί επίσης να προσφέρουμε κάτι από τον κόσμο του κρασιού σε όσους δεν πίνουν αλκοόλ», προσθέτει ο Alexis Vialette, ο διευθυντής της συνεταιριστικής ένωσης Rhonéa (300 αμπελουργοί για τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού χωριών και οινοπεδίων στην κοιλάδα του Ροδανού στο Beaumes-de-Venise, Vaucluse). Ο Alexis Valette και οι ομάδες του εργάζονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για να αποκτήσουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα: «Πήραμε χρόνο για να είμαστε ήρεμοι και αυτόνομοι. Δεν ντρεπόμαστε για αυτό που παράγουμε». Γνωρίζοντας ότι «στο τέλος, είναι η επιχειρηματικότητα που θα μιλήσει».