Το Meteo εξέδωσε έναν χάρτη (βλ. εικόνα) στην οποία παρουσιάζεται η απόκλιση από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όσον αφορά το ύψος βροχής για τον μήνα Οκτώβριο του 2023. Ενδεικτικό της απουσίας αξιόλογων βροχοπτώσεων είναι ότι σε όλη την έκταση της Ελλάδας δεν παρατηρούνται υψηλότερες τιμές του φυσιολογικού, καθώς δεν εκδηλώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής. Αντίθετα, το 38% της έκτασης του εδάφους της, παρουσιάζει συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας.
Πιο αναλυτικά, παρατηρούνται ήπιες συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ήπια ξηρότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και κυρίως η Θράκη συνεχίζουν να παρουσιάζουν συνθήκες ξηρασίας οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είχαν ξηρές συνθήκες και τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα ως άνω δεδομένα εκδηλώνουν για άλλη μία φορά την κρισιμότητα της κατάστασης, επιβεβαιώνοντας πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς, σε μία χρονιά μάλιστα όπου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά δυσμενών καιρικών συνθηκών με σημαντικές απώλειες και ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους. Βέβαια, η δύσκολη χρονιά στον αγροτικό τομέα κορυφώθηκε με την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου κτηνοτρόφοι και γεωργοί βρέθηκαν και βρίσκονται μέχρι και σήμερα, δύο μήνες μετά μπροστά σε μια ολοκληρωτική καταστροφή, προσπαθώντας με τη στήριξη του υπουργείου, των φορέων, αλλά και τη σημαντική συνδρομή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να επανακάμψουν και να κάνουν μία ολική επανεκκίνηση για τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Θεσσαλίας.
*Να αναφέρουμε πως ο Δείκτης Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) είναι ένας κλιματολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.
Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 1 μήνα – SP-1, 3 μήνες – SP-3, 2 χρόνια – SPI-48, κτλ.). Αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των κλιματικών συνθηκών παγκοσμίως. Όσον αφορά τις τιμές του SPI, οι θετικές τιμές ανώτερες του 1 αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε σχέση με την κλιματική περίοδο αναφοράς. Τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία. Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας.