Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης της Παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της γεωργίας του ΣΣ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00 μμ.
Στόχος της παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 31.179.560,00€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.». Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε Νομικές Δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την χορήγηση
ενισχύσεων που θα προκληθούν από την εφαρμογή της παρούσας πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-77-1.1.
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
Επιχειρηματικό Σχέδιο
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο διάρκειας πέντε (5) ετών, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε σχέση με την αρχική κατάσταση με διατύπωση σχετικών δεσμευτικών στόχων.
Δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών σε έτος προηγούμενο του έτους υποβολής της αίτησης στήριξης, η διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου διαφοροποιείται με βάση τον υπολειπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης, και υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων της παρούσας.
Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών. Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε τρεις (3) ομάδες που σχετίζονται με τη δυναμική της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών (Ομάδα Α), τις οικονομικές επιδόσεις (Ομάδα Β) και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο (Ομάδα Γ).
Οι στόχοι της Ομάδας Α είναι οι εξής:
α. Αύξηση αριθμού μελών.
β. Ενέργειες προβολής και προώθησης.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις κατάρτισης ή/και συμβουλών ή/και άλλες μορφές συνεργασίας.
δ. Εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/ και προϊόντων στη γεωργίακτηνοτροφία.
ε. Συμμετοχή μελών σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις καινοτομίας ή/και έρευνας ή/και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
στ. Αύξηση της αξίας παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων.
Οι στόχοι της Ομάδας Β είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής.
β. Καθετοποίηση της παραγωγής.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής.
δ. Αύξηση της αξίας παραγωγής.
ε. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με συμβολαιακή γεωργία.
στ. Έλεγχος και διαχείριση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καθώς και της αποδοτικότητας των μέσων παραγωγής.
Οι στόχοι της Ομάδας Γ είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί τις απαιτήσεις ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας (π.χ. βιολογική παραγωγή, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ολοκληρωμένη παραγωγή, κ.λπ.).
β. Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων ή/και αποβλήτων.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Οι στόχοι που θα τεθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο από διαφορετικές ομάδες.
Οι ετήσιοι στόχοι δεν είναι δεσμευτικοί, ωστόσο κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί. Απόκλιση από τους τεθέντες στόχους χωρίς αιτιολόγηση οδηγεί σε κυρώσεις.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
- 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
- 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
- 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
- 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
- 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Δείτε εδώ την Πρόσκληση.