Σήμερα 1η Ιουνίου, όπως και κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, μια πρωτοβουλία, η οποία καθιερώθηκε από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 2001.
Το γάλα πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα γεωργικά προϊόντα, που περιέχει ένα ισχυρό μείγμα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που τροφοδοτεί την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον FAO & τον ΟΟΣΑ η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξάνεται κατά 1,8% ανά έτος φθάνοντας τους 1,060 Mt το 2031, με ρυθμούς δηλαδή μεγαλύτερους από οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν. Όσον αφορά το μέλλον, το 2050 η ζήτηση σε γάλα και γαλ/κα προϊόντα προβλέπεται να είναι διπλάσια από αυτή που ήταν το 2000, καταδεικνύοντας έτσι τη μέγιστη οικονομική του σημασία που έχει όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
Να αναφέρουμε πως η παραγωγή γάλακτος πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της αξίας της γεωργικής παραγωγής. Η συνολική παραγωγή γάλακτος της ΕΕ εκτιμάται σε περίπου 155 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Κυριότεροι παραγωγοί είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Από κοινού αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70 % της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ.
Η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι 3η στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και 10η στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με σπάνιο αριθμό παραδοσιακών προϊόντων με την κορυφή να κατέχει ένα από τα πλέον φημισμένα τυριά στον κόσμο, η φέτα, αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος αναφερόμενος στην υπέρτατη αξία του «λευκού χρυσού» στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου, αλλά και στη μεγάλη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας.
Για το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Imilk-Elgo, η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε ως εξής:
- Αγελαδινό – 643.071.582 kg.
- Γίδινο – 160.248.596 kg.
- Πρόβειο – 716.840.925 kg.
- Βουβαλίσιο – 162.861 kg.
Υπενθυμίζεται, πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέφερε τεράστια προβλήματα στη διατροφική αλυσίδα, με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και μετέπειτα στο εισόδημα των αγροτών.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς τονίζει πως: «Η παραγωγή γάλακτος συνεισφέρει σημαντικά στη στήριξη των τοπικών οικονομιών».
Για την αύξηση του κόστους, τονίζεται πως δεν είναι η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τους παραγωγούς, που πλήττει το εισόδημα του καταναλωτή, αλλά η τελική τιμή του προϊόντος από τα αυξημένα κέρδη των ενδιάμεσων, οι εναρμονισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται, οι μειωμένοι έλεγχοι και οι απομιμήσεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας, που οδηγούν τελικά σε παραπλάνηση των καταναλωτών.