Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1972 κατά την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Η περιβαλλοντική ζημιά κλιμακώνεται, με σοβαρές συνέπειες όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια οικοσυστημάτων και η ερημοποίηση της γης. Επί του παρόντος, έως και το 40% της γης στον κόσμο είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης. Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεαστούν από την ξηρασία.
Πλέον, καθίσταται σαφές πως η κλιματική αλλαγή είναι από τις πιο σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα με πολλαπλές επιπτώσεις κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα δε, στη χώρα μας οι άκαιρες για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πλήττονται σημαντικά με απόρροια τη μείωση του εισοδήματός τους. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε: «Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη. Ωστόσο, σε όλον τον κόσμο, υπάρχει ο τοξικός συνδυασμός της ρύπανσης, της κλιματικής κρίσης και του αποδεκατισμού της βιοποικιλότητας που μετατρέπουν τα υγιή εδάφη σε ερήμους και τα ακμάζοντα οικοσυστήματα σε νεκρές ζώνες. Καταστρέφουν τα δάση και τα λιβάδια και δεν επιτρέπουν στη γη να στηρίξει τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις κοινότητες.
Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιέργειες δεν θα αποδώσουν, οι πηγές νερού θα εξαφανιστούν, οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν και οι κοινότητες θα κινδυνεύσουν – οι φτωχότεροι θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες. Η βιώσιμη ανάπτυξη πλήττεται. Έχουμε παγιδευτεί σε ένα θανατηφόρο φαύλο κύκλο – η εκμετάλλευση της γης ευθύνεται για το έντεκα τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούμε. Οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και των εδαφών με βάση τη συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα νέα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα ώστε να καθορίσουν πως θα σταματήσουν και θα αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Και θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά τη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να προσαρμοστούν στα βίαια καιρικά φαινόμενα, να προστατεύσουν τη φύση και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η αδράνεια μας κοστίζει ακριβά. Αλλά η ταχεία και αποτελεσματική δράση θα αναβιώσει την οικονομία. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος επιστρέφει τριάντα δολάρια ως οικονομικό όφελος.
Είμαστε η υπεύθυνη γενιά για την αποκατάσταση. Μαζί, ας δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γη και την ανθρωπότητα».