Η ΕΘΕΑΣ και τα μέλη της κοντά στους κτηνοτρόφους από την πρώτη στιγμή
«Συναγερμός» σήμανε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελασσόνα, κατόπιν επιβεβαίωσης κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων, με τον κρατικό μηχανισμό να ενεργεί άμεσα για τον περιορισμό και την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα με θέμα: «Πανώλη μικρών μηρυκαστικών: Εξελίξεις σχέδια βιοασφάλειας» στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας, με ομιλητές τους κ.κ. Ιωάννη Καϊμακάμη, Δρ. του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ (Ζωικής Παραγωγής) ΜΔΕ στην Αγροτική Οικονομία και Θεόδωρο Καλλίτση, Δρ. Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, κτηνίατρο ΑΠΘ και Διευθυντή Αγροκτήματος Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι δύο καθηγητές αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά της πανώλης, πως αυτή εξαπλώθηκε στη Θεσσαλία, αλλά και τις οικονομικές ζημιές αυτής, κάνοντας επιπλέον αναφορά στα θέματα της βιοασφάλειας.
Στην ανωτέρω ενημέρωση συμμετείχαν κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της ΕΘΕΑΣ, καθώς και μέλη του ΔΣ. Επιπλέον, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας.
Την εικόνα από την Ελασσόνα, μας μετέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, κ. Γιώργος Μηλιώνης δηλώνοντας πως υπάρχουν κάποια «θετικά νέα» για την περιοχή. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως στην Ελασσόνα «θεωρητικά έχει περιοριστεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα, πρακτικά μένει μέχρι την Πέμπτη να βγουν τα αποτελέσματα και από τις υπόλοιπες μονάδες. Ωστόσο, τόνισε πως παραμένει το ζήτημα, καθώς επιβεβαιώνονται κρούσματα και σε άλλες περιοχές, απομακρυσμένες της Θεσσαλίας και αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα».
Ερωτηθείς, ο κ. Μηλιώνης για την «πηγή» αυτής της δυσμενούς κατάστασης, δήλωσε πως αυτό ξεκίνησε λόγω των εισαγωγών από τρίτες χώρες, τους ζωέμπορους, (σ.σ. αυτοί που κάνουν πάχυνση σε ζώα), αλλά και λόγω των ελλιπών ελέγχων στα σύνορα και κατ’ επέκταση της γενικά αναποτελεσματικής διαδικασίας παρακολούθησης, από την οποία δημιουργήθηκε το σοβαρότατο αυτό θέμα, που έπληξε αδικαιολόγητα την κτηνοτροφία της χώρας.
Στη συνέχεια, ο ίδιος έκανε αναφορά στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά την επιβεβαίωση της πρώτης εστίας. «Ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων χτύπησε σαν συναγερμός και ευτυχώς για πρώτη φορά έγινε μεγάλη και ταχύτατη επιχείρηση, τόσο από πλευράς της Περιφέρειας, όσο και από την κυβέρνηση, γι’ αυτό και η κατάσταση περιορίστηκε πιο γρήγορα, διαφορετικά αν το αμελούσαμε λίγο, η εικόνα θα ήταν πολύ δύσκολη».
Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της πανώλης μικρών Μηρυκαστικών
Ταυτόχρονα, να αναφέρουμε πως λόγω της καταγραφής εστιών και σε άλλες περιοχές, πέρα από τη Θεσσαλία, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιάρα απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια. Η εν λόγω αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, κρίνεται απαραίτητη για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωσης της νόσου.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, δηλώνει πως μετά την εξομάλυνση της κατάστασης και λήξης του συναγερμού, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν κατά παντός υπευθύνου μέσω της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά. Από παραλείψεις, δημιουργήθηκαν σοβαρές ζημίες και πρέπει να αποζημιωθούν. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δικαιωθούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές σε βάρος εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση τον πρωτογενή τομέα της χώρας.