Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης.
Περονόσπορος
Η πλειονότητα των φθινοπωρινών καλλιεργειών οδεύει προς συγκομιδή και οι πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στην ασθένεια στάδιο. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την διάρκεια διύγρανσης των φύλλων και τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της διύγρανσης, δημιουργούν μολυσματικές συνθήκες στις καλλιέργειες. Γενικά, η ελάχιστη θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10οC, ενώ η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται πολύ ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές σε όλες τις περιοχές πατατοκαλλιέργειας.
Συνιστάται να συνεχιστούν οι εφαρμογές φυτοπροστασίας, στις πιο όψιμες καλλιέργειες.
Αλτερνάρια
Ο καιρός ευνοεί προσβολές από το παθογόνο. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.
Φθοριμαία
Οι συλλήψεις των ακμαίων στο δίκτυο παγίδευσης παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, ακολουθώντας τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.
Σε όλες τις περιοχές υπάρχει κίνδυνος προσβολής. Το έντομο γεννά τα αυγά του πάνω στους κονδύλους, μέσα από ρωγμές του εδάφους. Όπου κρίνεται απαραίτητο, επεμβάσεις με εντομοκτόνα τις τελευταίες εβδομάδες πριν την συγκομιδή συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της προσβολής από το έντομο και στον περιορισμό του ποσοστού προσβολής των κονδύλων από τις προνύμφες. Εναλλακτικά, όπου απαιτείται, εφαρμόστε μετά τη συγκομιδή, κατά την αποθήκευση, εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων.
Φυτοπροστατευτικά
Συνιστάται επιλογή από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα στη βάση φυτοπροστατευτικών προϊόντων του υπουργείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.
Στην επιλογή φυπροστατευτικού πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.