Αφιέρωμα στον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, έκανε η Agrenda, όπου μεταξύ άλλων έκανε ειδική μνεία σε μέλη της ΕΘΕΑΣ, στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» και στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας. Όπως μεταφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, στην εγχώρια αγορά, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Έλληνας καταναλωτής θέλει να πληρώσει το κάτι παραπάνω για κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, σφαγής πλέον των 60-65 ηµερών.
Σε σχέση µε άλλα κρέατα, η «κουλτούρα του κοτόπουλου» έχει περάσει και στη νέα γενιά, η οποία καταναλώνει περισσότερο λευκό κρέας τόσο για λόγους διατροφικής αξίας όσο και εξοικονόµησης χρηµάτων. Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη των νέων για γρήγορο και θρεπτικό φαγητό, επιχειρούν να µιλήσουν όσες επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν τα επόµενα χρόνια άνοιγµα στα έτοιµα γεύµατα.
ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ
Την επέκτασή του στα µαριναρισµένα προϊόντα κοτόπουλου µε βότανα και µπαχαρικά της Ηπείρου, έτοιµα για ψήσιµο στο φούρνο σε καινοτόµες συσκευασίες, έναν ταχέως αναπτυσσόµενο τοµέα της αγοράς που έρχεται να καλύψει ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο, κυρίως δυτικό, κόσµο, πραγµατοποίησε πρόσφατα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝ∆ΟΣ».
Αποκωδικοποιώντας έγκαιρα τις νέες καταναλωτικές τάσεις της εποχής, η δραστήρια οργάνωση παραγωγών, µε έδρα στα Ιωάννινα, έπειτα από το επιτυχηµένο «µπάσιµό» της, προ δύο ετών, στην αγορά των έτοιµων ψηµένων προϊόντων, σπεύδει και πάλι να… µαγειρέψει, πριν πεινάσει. «Αυτό που κάνουµε είναι να βλέπουµε τις ανάγκες που δηµιουργούνται στην αγορά από τους καταναλωτές και να απαντάµε σε αυτές εγκαίρως µε νέα καινοτόµα προϊόντα προκειμένου να τις ικανοποιήσουµε» εξηγεί ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, Πρόεδρος της πτηνοτροφικής συνεταιριστικής οργάνωσης, «ΠΙΝ∆ΟΣ» και Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ που αποτελεί ηγέτιδα δύναµη του κλάδου και game changer τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδοµένα. Το πλάνο είναι να σχεδιαστεί µια πλούσια γκάµα προϊόντων, που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Γι’ αυτό τον λόγο έχει κυκλοφορήσει η σειρά µαριναρισµένων προϊόντων Chicken Gourmet. «Είναι προϊόντα που τα παίρνει ο καταναλωτής, σε ειδική συσκευασία για απευθείας ψήσιµο στο φούρνο και έτσι έχει πολύ γρήγορα ένα πλήρες γεύµα στο τραπέζι του», µας ανέφερε ο κ. ∆ηµητρίου.
Η παραγωγή τους γίνεται στην ίδια µονάδα που παράγονται τα έτοιµα ψηµένα προϊόντα κοτόπουλου, η οποία έχει πέντε γραµµές παραγωγής και λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια.
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ο ΑΠΣΙ ΠΙΝ∆ΟΣ, έλαµψε στα φετινά ∆ιεθνή Βραβεία Superior Taste Awards 2024 λαµβάνοντας σπουδαίες διακρίσεις. Συγκεκριµένα, το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής και η µαριναρισµένη τηγανιά κοτόπουλου κατάφεραν να ξεχωρίσουν λαµβάνοντας 2 αστέρια και 1 αστέρι αντίστοιχα ποιότητας από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (iTQi).
Έως το τέλος του 2024 ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραµµα 50 εκατ. ευρώ
Συνολικά η «ΠΙΝ∆ΟΣ» ολοκληρώνει, µέχρι το τέλος του 2024, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 50 εκατ., το οποίο αφορούσε στην επέκταση υφιστάµενων παραγωγικών υποδοµών και στη δηµιουργία νέων, καθώς και στον εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού εξοπλισµού, σε όλη την κάθετη αλυσίδα των µονάδων που διαθέτει και πλέον είναι έτοιµη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής από ισχυρή θέση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται από την συνεταιριστική οργάνωση και στη συµµόρφωσή της µε ένα πρότυπο λειτουργίας αειφορικό και µε χαµηλό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται επένδυση άνω των 4 εκατ. ευρώ στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, µε σκοπό την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος από φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιριακών υποδοµών που διαθέτει, προκειµένου µέσα από το net metering να καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών σε καθηµερινή βάση. «Μιλάµε για µια συνολική ισχύ κοντά στα 8 MW. Από αυτά ήδη τα 4 MW έχουν τοποθετηθεί και αποµένει να µπουν και τα υπόλοιπα. Είναι, ωστόσο, κάτι που δεν εξαρτάται µόνο από εµάς κι αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθµιση του δικτύου για να πάρουµε τους όρους σύνδεσης», διευκρίνισε ο κ. ∆ηµητρίου.
Νέα µονάδα βιοαερίου
Προχωρούν, παράλληλα, οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για τη νέα µονάδα βιοαερίου που θέλει να στήσει η «ΠΙΝ∆ΟΣ», για να αξιοποιεί τα απόβλητα των µονάδων της µε οικονοµικό, αλλά και µε περιβαλλοντικό όφελος. «Η µονάδα θα είναι ισχύος 2 MW. Περιµένουµε να τελειώσει επιτυχώς η διαδικασία έκδοσης των αδειών, ώστε να πάµε στην έναρξη υλοποίησης του έργου που θα αποτελέσει επένδυση άνω των 8 εκατ. ευρώ», µας είπε ο Πρόεδρος της «ΠΙΝ∆ΟΣ». Σηµειώνεται εδώ πως η «ΠΙΝ∆ΟΣ» ήταν η πρώτη που εφάρµοσε ένα πρότυπο µοντέλο κυκλικής οικονοµίας στην Ελλάδα και όλες τις µεθόδους ανακύκλωσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ ο τζίρος µε βάση το 1ο πεντάµηνο
Αναφορικά µε την εξέλιξη των εργασιών της επιχείρησης, µε βάση το πρώτο πεντάµηνο η χρονιά εξελίσσεται καλά, µε ανοδική πορεία που ξεπερνά ως ποσοστό το 5%, ενώ ο τζίρος αναµένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα συνδυαστεί και µε κερδοφορία. Το µεγαλύτερο µέρος των πωλήσεων, περί το 90% γίνεται στην εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο 10%, µε τάσεις ανόδου, περιλαµβάνει τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν προορισµό στο σύνολο των Βαλκανίων, στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Σουηδία, τη Γερµανία και εδώ και ένα χρόνο και στο Ντουµπάι.
Απαιτούνται αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόµο
Η ελληνική πτηνοτροφία είναι ένας κλάδος βιώσιµος κι ανταγωνιστικός µε µια αυτάρκεια που ξεπερνά το 80%, αποτελώντας φωτεινή εξαίρεση για τα δεδοµένα της εγχώριας ζωικής παραγωγής και αυτό θα πρέπει να σκύψει να το δει η ελληνική Πολιτεία και να του παράσχει στήριξη, ώστε να µπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς έχει µεγάλη δυναµική.
Το «µήνυµα» αυτό στέλνει ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, Πρόεδρος του ΑΠΣΙ «ΠΙΝ∆ΟΣ», µε αφορµή το ατυχές γεγονός ότι η πτηνοτροφία δεν µπορεί να αξιοποιήσει τον Αναπτυξιακό Νόµο. «Ο κλάδος υλοποιεί διαρκώς βελτιώσεις και παρεµβάσεις τόσο σε επίπεδο επιµέρους παραγωγών, όσο και επιχειρήσεων, µε εκσυγχρονισµούς, καινοτοµίες, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και στα τελικά προϊόντα, αλλά και µε νέα προϊόντα. Έχουµε φτάσει σε ένα επίπεδο να είµαστε ανταγωνιστικοί και να κοιτάµε στα µάτια ανταγωνιστές µας στο εξωτερικό όπου κερδίζουµε διαρκώς µερίδια αγοράς», τονίζει ο κ. ∆ηµητρίου και καλεί την Πολιτεία να δει τον κλάδο και να διορθώσει τη στρέβλωση που υπάρχει.
«Είναι µια στρέβλωση του υπουργείου Ανάπτυξης, που δεν παίρνει την πολιτική απόφαση και µια χαλαρή προσέγγιση της υπόθεσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, που δεν πιέζει όσο χρειάζεται, ώστε στην ΚΥΑ η ελληνική πτηνοτροφία να έχει δικαίωµα ένταξης και ίδρυσης νέων µονάδων. Όταν βλέπεις ότι κάθε χρόνο όλες οι επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας αυξάνουν τη δυναµικότητά τους µεσοσταθµικά έως και 10%, αυτό σημαίνει και ανάγκη για παραγωγή ελληνικού κοτόπουλου, για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση. Αν δεν αυξάνεις τη δυναµικότητα, στην καλύτερη περίπτωση µένεις στάσιµος ή υποχωρείς», σηµειώνει ο κ. Δημητρίου και προσθέτει πως «υπάρχει ενδιαφέρον και είναι ανάγκη να ενταχθούν στον κλάδο και να επενδύσουν και νέοι άνθρωποι. Όταν δεν τους δίνεις κίνητρα όµως, φρενάρουν και δεν προχωράνε». Αναφορικά µε τον κύκλο εργασιών της εγχώριας αγοράς του κλάδου, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού εκτίµησε ότι ξεπερνά πολύ το 1 δισ. ευρώ και προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής.
Ισχυρή πορεία ανάπτυξης από το 2017 ξεκίνησε µε τη νέα διοίκηση ο ΑΠΣ Άρτας
Η πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας άρχισε πριν 58 χρόνια και συγκεκριµένα το 1966. Όταν ξεκινούσε πριν από έξι ολόκληρες δεκαετίες τη δραστηριότητά του ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Άρτας, αποτελούνταν από µία µικρή οµάδα παραγωγών, που είχε όµως ένα όραµα. Να φέρει στα Ελληνικά νοικοκυριά ποιοτικά προϊόντα. Σταδιακά και µε το πέρασµα των χρόνων, έφτασε σήµερα να είναι ένας από τους σηµαντικότερους και µεγαλύτερους παράγοντες στην αγορά κοτόπουλου στην Ελλάδα.
«Η δυναµική του πορεία και η σηµερινή της εξέλιξη δεν ήταν πάντως στρωµένη µε ροδοπέταλα» όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, κ. ∆ηµήτρης Πετανίτης που βρίσκεται στο τιµόνι του ∆ιοικητικού Συµβουλίου από το Σεπτέµβριο του 2017.
Στάθηκε ξανά στα πόδια της
Η διοίκηση µε τον ∆ηµήτρη Πετανίτη στο τιµόνι ως Πρόεδρο του ∆ιοικητικού Συµβουλίου από τον Σεπτέµβριο του 2017, έχοντας συµπαραστάτες τους:
Γαλήνα Χρήστο, Παπαγεωργίου Σωτήριο, Γιαννάκη Λάµπρο, Μιχαλοπούλου Παναγιώτα, Μάγγο Γεώργιο, Καραµιχάλη Παναγιώτη, αλλά και τον Άλκη Μπανταλούκα ως Γενικό ∆ιευθυντή, κατάφερε σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα να στήσει εκ νέου την Συνεταιριστική Επιχείρηση στα πόδια της.
Υπό τη διοίκηση του ∆ηµήτρη Πετανίτη άρχισε η αναδιοργάνωση αρχικά όλων των τµηµάτων του Συνεταιρισµού και, λειτουργώντας µε νέα αυστηρά κριτήρια όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων του, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός µπήκε στις σωστές ράγες ανάπτυξης. Με συντονισµένες προσπάθειες επετεύχθη η ανάκαµψη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού και η σταδιακή επιστροφή παραγωγών που είχαν αποχωρήσει, καθώς και νέες συνεργασίες µε εξωτερικούς παραγωγούς.
Από το 2018 επαναλειτούργησε και το εργοστάσιο των ζωοτροφών του Συνεταιρισµού. Η συγκεκριµένη µονάδα άρχισε να παράγει ζωοτροφές σε µαζική πλέον κλίµακα, δίνοντας επιπλέον ώθηση στη Συνεταιριστική Επιχείρηση συµβάλλοντας ταυτόχρονα στην οµαλή λειτουργία της.
Στο Εργοστάσιο Ζοωτροφών παράγεται πλέον η τροφή για όλα τα κοτόπουλα του Συνεταιρισµού µε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσµατα για τους παραγωγούς. Πρέπει δε να σηµειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή ζωοτροφών αγγίζει τους 50.000 τόνους το χρόνο. Η συνεισφορά του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας στην τοπική οικονοµία είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για την µεγαλύτερη επιχείρηση της ευρύτερης περιοχής, µε κύκλο εργασιών το 2023 που ξεπέρασε τα 80 εκατοµµύρια ευρώ σε σχέση µε το 2019 που ο τζίρος άγγιξε τα 58 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα συµβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην καταπολέµηση της ανεργίας, καθώς απασχολεί περίπου 300 άτοµα ως µόνιµο προσωπικό, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό στις δύσκολες µέρες που διανύουµε. Εγγύηση για το µέλλον του Συνεταιρισµού αποτελεί και η πιστοποίηση ποιότητας για όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και το σύστηµα διασφάλισης της υγιεινής των προϊόντων που παράγει.
Σήµερα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός επενδύει συνεχώς στον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεών του και στη βελτίωση των προϊόντων του, που είναι υψηλής ποιότητας και έχουν κερδίσει την εµπιστοσύνη των καταναλωτών, κατέχοντας ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι της ελληνικής αγοράς.
Το 2023 µία από τις καλύτερες χρονιές σε κερδοφορία για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό
Σχετικά µε την πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας, ο πρόεδρος ∆Σ, ∆ηµήτρης Πετανίτης αναφέρει: «Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Άρτας πέρασε δύσκολες στιγµές. Όµως είµαστε πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και προχωράµε δυνατά και δυναµικά. Το 2023 ήταν µία από τις καλύτερες χρονιές σε κερδοφορία για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό. Τον τελευταίο χρόνο έχουµε προχωρήσει σε επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισµό του Εκκολαπτηρίου, του Φυραµατοποιειού, αλλά και των Σφαγείων. Και όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει µε κεφάλαια του Συνεταιρισµού, ενώ σχεδιάζεται προσεκτικά το επόµενο επενδυτικό πλάνο που θα διασφαλίσει το µέλλον του Συνεταιρισµού και τη βελτίωση της θέσεως του. Το κορυφαίο προϊόν που παράγουµε, αλλά και η µεγάλη ζήτηση από τις ελληνικές οικογένειες, µας δίνει δύναµη να συνεχίσουµε δυναµικά και σταθερά, δουλεύοντας ανοδικά, ώστε να µπούµε µε επιτυχία στη νέα εποχή και στον προγραµµατισµό που θέλουµε να χαράξουµε. Στόχος µας είναι, αξιοποιώντας καινούργιες γραµµές παραγωγής να εξάγουµε τα κορυφαία προϊόντα µας και σε άλλες χώρες».
Νέο διοικητικό συµβούλιο
Νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο αναδείχθηκε µετά τις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου 2024 που έγιναν στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό Άρτας.
Μετά από 7 χρόνια Πρόεδρος παραµένει στο τιµόνι για τα επόµενα τέσσερα ο ∆ηµήτρης Πετανίτης.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του ∆/Σ µετά τις εκλογές έλαβε χώρα κατανοµή των αξιωµάτων.
Ύστερα από ψηφοφορία των νεοεκλεγέντων µελών, τα αξιώµατα κατανεµήθηκαν οµόφωνα ως εξής:
∆ιοικητικό συµβούλιο
■ Πρέοδρος: Πετανίτης ∆ηµήτριος
■ Αντιπρόεδρος: Γαλήνας Χρήστος
■ Γραµµατέας: Μάγγος Κωνσταντίνος
■ Ταµίας: Αγγέλη Σαβούλα
■ Μέλη: Γιαννάκης Λάµπρος, Καραµιχάλης Παναγιώτης,
Φούντας Σπυρίδων
Εποπτικό συµβούλιο
Επίσης αναδείχθηκε και νέο Εποπτικό Συµβούλιο όπου τα αξιώµατα κατανεµήθηκαν ως εξής:
■ Πρόεδρος: Κοτρότσιος Παντελής
■ Μέλη: Αποστολάκης Φώτιος, Σιδέρης Αλέξανδρος
Πηγή: agronews.gr – Του Γιάννη Ρούπα