Το 2024, ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής ήταν κατά μέσο όρο 2,1% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2023. Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών ζάχαρης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου βασικών προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 127,0 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 0,5% από τον Νοέμβριο και αυξημένος κατά 6,7% από τον Δεκέμβριο του 2023.
Για το 2024 συνολικά, ο δείκτης κατέγραψε 122,0 μονάδες, 2,1% χαμηλότερα από τη μέση τιμή του 2023, αντισταθμίζοντας σημαντικές μειώσεις στις τιμές για τα δημητριακά και τη ζάχαρη με μικρότερες αλλά όχι ασήμαντες αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO τον Δεκέμβριο ήταν σχετικά αμετάβλητος από τον Νοέμβριο και 9,3% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, καθώς η οριακή άνοδος των τιμών του αραβοσίτου αντιστάθμισε την πτώση εκείνων για το σιτάρι. Για το 2024 συνολικά, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 113,5 μονάδες, μειωμένος κατά 13,3% από το επίπεδο του 2023, σημειώνοντας δεύτερη ετήσια πτώση από το επίπεδο ρεκόρ του 2022. Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 0,8% από το μέσο επίπεδο του 2023, αντιπροσωπεύοντας υψηλό 16 ετών σε ονομαστικούς όρους.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 0,5% από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να είναι 33,5% υψηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Για το 2024 συνολικά, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 9,4% υψηλότερος από ό, τι το 2023 εν μέσω στενότητας των παγκόσμιων προμηθειών.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO, σε αντίθεση με άλλους υποδείκτες, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, τερματίζοντας μια τρίμηνη πτωτική τάση και διαμορφώθηκε 7,1% πάνω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2023. Το 2024 συνολικά, ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO ήταν 2,7% υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2023, με τις υψηλότερες τιμές για το κρέας βοοειδών, προβάτων και πουλερικών να αντισταθμίζουν τη μείωση των διεθνών τιμών για το χοιρινό κρέας.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO μειώθηκε μετά από επτά συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, υποχωρώντας κατά 0,7% από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να είναι 17,0% πάνω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2023. Για το 2024 συνολικά, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 4,7% υψηλότερος από ό, τι το 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του βουτύρου.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO οδήγησε τη μηνιαία πτώση, υποχωρώντας κατά 5,1% από τον Νοέμβριο εν μέσω βελτίωσης των προοπτικών καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στις κύριες χώρες παραγωγής για να διαμορφωθεί 10,6% κάτω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2023. Για το 2024 συνολικά, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν κατά μέσο όρο 13,2% χαμηλότερος από ό, τι για το 2023.