Για τη συμμετοχή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στην 49η έκθεση «Foodex Japan» στο Τόκιο με στόχο την προβολή και την προώθηση των αγροτικών συνεταιριστικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, μίλησαν το πρωί της Τετάρτης (06/03) στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς και ο Υπεύθυνος Εξαγωγών από τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, κ. Κωνσταντίνος Αρεταίος.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στα 11 εγκεκριμένα προϊόντα που «ταξίδεψαν» μέχρι την Ιαπωνία και έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες της έκθεσης να τα «γνωρίσουν» και να τα δοκιμάσουν. Πρόκειται για ελαιόλαδο, σταφίδα, ελιές, γαλακτοκομικά, προϊόντα τα οποία έχουν τη δική τους δυναμική στην εγχώρια αγορά και πλέον αποκτούν προστιθέμενη αξία, κατακτώντας και αγορές, όπως αυτή της Ιαπωνίας, η οποία είναι συνεχώς αναπτυσσομένη στην Ασία.
Τα 11 προϊόντα είναι τα κάτωθι:
- Κονσερβολιά Ροβίων
- Κονσερβολιά Στυλίδας
- Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα
- Κρόκος Κοζάνης
- Γραβιέρα Νάξου
- Γραβιέρα Κρήτης
- Μαστίχα Χίου
- Μαστιχέλαιο Χίου
- Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης (Ελαιόλαδο)
- Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης (Ελαιόλαδο)
- Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης (Ελαιόλαδο)
«Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έχει μια πολύ σημαντική παρουσία, κατέχοντας ένα από τα 15 ελληνικά περίπτερα στην εν λόγω έκθεση. Αν και οι ελληνικές γεύσεις είναι ”μη γνώριμες” για τους Ιάπωνες, εκτιμούν την ποιότητα γι’ αυτό και τα δοκιμάζουν. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μας γνωρίσουν, να μας αποδεχτούν, διευρύνοντας έτσι την γκάμα των ελληνικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, τα οποία αποκτούν περεταίρω υπεραξία και δυναμική». Όπως αποτυπώνει και η κάμερα, δεκάδες παρευρισκόμενοι βρίσκονται στο περίπτερο, όπου και ενημερώνονται για τα ελληνικά προϊόντα από εκπροσώπους των Συνεταιρισμών – μελών μας.
Για άλλη μία φορά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μέσω των ευρωπαϊκών και διακρατικών προγραμμάτων, να γνωρίσουν νέες δυναμικές αγορές, «ανοίγοντας» τη βεντάλια των εξαγωγών.