Το διεθνές συνέδριο Worldwide Perspectives on Geographic Indications: Innovations and Traditions for Sustainability ξεκίνησε χθες, Τρίτη (18/02) στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Ρώμη.
Η τετραήμερη εκδήλωση (18 – 21 Φεβρουαρίου), που συνδιοργανώνεται από τον FAO και το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών (MASAF), συγκεντρώνει περισσότερους από 350 συμμετέχοντες από 52 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, δημόσιων αρχών, παραγωγών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για να διερευνήσουν τον ρόλο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) στη διατήρηση των τοπικών προϊόντων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα, υποστηριζόμενη από την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία.
Η γεωγραφική ένδειξη είναι ένα σημείο που υποδεικνύει ότι ένα εμπορεύσιμο αγαθό έχει ιδιότητες που συνδέονται με τον συγκεκριμένο τόπο προέλευσής του. Ως εκ τούτου, οι γεωγραφικές ενδείξεις έχουν δυνατότητες για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς και την προστασία της παραδοσιακής τεχνογνωσίας, καθώς και θετικό αντίκτυπο στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, στηρίζουν τις αγροτικές οικονομίες ενισχύοντας τη ζήτηση για περιφερειακά αγαθά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσθέτοντας αξία στις τοπικές δραστηριότητες. Καθώς οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικοί κλυδωνισμοί και η απώλεια βιοποικιλότητας, επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις παραδοσιακές πρακτικές, οι γεωγραφικές ενδείξεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση προτύπων υψηλής ποιότητας και στη στήριξη της βιωσιμότητας.
Μιλώντας στην τελετή έναρξης υψηλού επιπέδου του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, τόνισε τη σημασία των γεωγραφικών ενδείξεων για να καταστούν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα και να επιτρέψουν στους αγρότες να «παράγουν περισσότερα με λιγότερα».
«Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι κρίσιμες για την επίτευξη αυτού του στόχου, επειδή προωθούν μια εδαφική προσέγγιση, η οποία ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση του FAO να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών διαδικασιών, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των τοπικών πόρων, στη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και στη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου», ανέφερε.
Ο Qu υπογράμμισε τον ρόλο των γεωγραφικών ενδείξεων στην παροχή ευκαιριών για τις νεότερες γενιές, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη των γεωγραφικών ενδείξεων παρέχει επίσης ευκαιρίες για τους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στις τοπικές κοινότητες και επικράτειές τους».
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Francesco Lollobrigida, Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών, μαζί με εξέχοντες εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και βασικών φορέων χάραξης πολιτικής από διάφορες χώρες.
«Η Ιταλία έχει ένα μοντέλο: τις γεωγραφικές ενδείξεις, μια θεμελιώδη αναφορά για την ενίσχυση μιας περιοχής, πολιτισμού και ιστορίας που αντικατοπτρίζονται στη δημιουργία μοναδικών προϊόντων που είναι ανταγωνιστικά στις αγορές. Αντιπροσωπεύουν τη σύνθεση της παράδοσης, της ασφάλειας των τροφίμων, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της έρευνας – στοιχεία που έχουν συνυφανθεί με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς μας να καυχηθούμε για έναν εξαιρετικό αριθμό προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης που είναι απαράμιλλα και μη αναπαραγώγιμα», δήλωσε ο Lollobrigida.
Πλατφόρμα παγκόσμιου διαλόγου
Με βάση την επιτυχία της πρώτης έκδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας το 2022, η διάσκεψη πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση των συζητήσεων που ξεκίνησαν κατά τη σύνοδο των υπουργών της G7 για τη γεωργία τον Σεπτέμβριο του 2024.
«Ο αριθμός των γεωγραφικών ενδείξεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 9.450 προϊόντα πιστοποιημένα και προστατευόμενα», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του FAO.
Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, ο FAO συνεργάζεται με εταίρους για την αξιοποίηση του δυναμικού των γεωγραφικών ενδείξεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των παραγόντων κατά μήκος των αξιακών αλυσίδων.
Η εναρκτήρια συνεδρία ανέδειξε βασικές περιπτωσιολογικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του Parmigiano Reggiano από την Ιταλία και του Madd de Casamance από τη Σενεγάλη – το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο GI στη χώρα. Οι συζητήσεις εξέτασαν επίσης τις γεωγραφικές ενδείξεις για τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και τα εξελισσόμενα κανονιστικά πλαίσια, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό αντίκτυπό τους στη βιωσιμότητα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement (CIRAD), του Fondazione Qualivita, του Οργανισμού για ένα Διεθνές Δίκτυο Γεωγραφικών Ενδείξεων (oriGIn), της Origin Italia – Associazione Italiana Consorzi Indicazioni Geografiche και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IGE IPI). Το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) είναι επίσης χορηγός του συνεδρίου.