Οι χαμηλότερες τιμές των δημητριακών αντισταθμίζουν τις υψηλότερες τιμές των φυτικών ελαίων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (FFPI) διαμορφώθηκε στις 120,8 μονάδες τον Ιούλιο του 2024, οριακά κάτω από το αναθεωρημένο ποσοστό του για τον Ιούνιο, καθώς η μείωση του δείκτη τιμών για τα σιτηρά αντιστάθμισε τις αυξήσεις των δεικτών τιμών για τα φυτικά έλαια, τα προϊόντα κρέατος και τη ζάχαρη, ενώ ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.
Συνολικά, το FFPI παρέμεινε 3,1% χαμηλότερο από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο και 24,7% κάτω από το ανώτατο όριο των 160,3 μονάδων που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 110,8 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 4,4 μονάδες (3,8%) από τον Ιούνιο και κατά 15,1 μονάδες (12,0%) από την τιμή του Ιουλίου 2023. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής όλων των βασικών σιτηρών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η αύξηση της εποχικής διαθεσιμότητας από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο και οι γενικά ευνοϊκές συνθήκες στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που υποστηρίζουν τις προσδοκίες για μεγάλες συγκομιδές εαρινού σιταριού συνέχισαν να ασκούν καθοδική πίεση στις διεθνείς τιμές σιταριού. Ο ισχυρός εξαγωγικός ανταγωνισμός και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση επηρέασαν επίσης αρνητικά τις τιμές του σιταριού. Οι εποχικές πιέσεις στήριξαν επίσης τη μείωση των τιμών εξαγωγής αραβοσίτου. Η συγκομιδή στην Αργεντινή και τη Βραζιλία προχώρησε μπροστά από τον ρυθμό του περασμένου έτους, ενώ οι αξιολογήσεις της κατάστασης των καλλιεργειών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρέμειναν πάνω από πέρυσι και τα μέσα επίπεδα. Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι παγκόσμιες τιμές του κριθαριού και του σόργου μειώθηκαν επίσης τον Ιούλιο. Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 2,4% τον Ιούλιο, καθώς γενικά οι ήσυχες εμπορικές δραστηριότητες διατήρησαν τις τιμές Indica και Japonica υπό καθοδική πίεση.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 135,0 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 3,2 μονάδες (2,4%) από τον Ιούνιο και σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση σε υψηλό ενάμιση έτους. Η συνεχιζόμενη αύξηση του δείκτη αντανακλούσε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές σε φοινικέλαιο, σόγια, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν οριακά, υποστηριζόμενες κυρίως από τις σταθερές παγκόσμιες αγορές εισαγωγών που συνέπεσαν με την αύξηση της παραγωγής κάτω από τη δυνητική στην Ινδονησία, τον κορυφαίο παραγωγό φοινικέλαιου στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου ανατιμήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αντανακλώντας κυρίως την επίμονη ισχυρή ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων στην Αμερική. Όσον αφορά τα ηλιέλαια και τα κραμβέλαια, η άνοδος των διεθνών τιμών υποστηρίχθηκε κυρίως από την επιδείνωση των προοπτικών των καλλιεργειών σε αρκετές μεγάλες χώρες παραγωγής αντίστοιχων ελαιούχων σπόρων για την περίοδο 2024/25.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 127,7 μονάδες τον Ιούλιο, σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιούνιο, 8,6 μονάδες (7,2%) πάνω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο, καθώς οι μειώσεις στους δείκτες για το γάλα σε σκόνη σχεδόν αντιστάθμισαν τις αυξήσεις εκείνων του βουτύρου και του τυριού. Οι παγκόσμιες τιμές για το γάλα σε σκόνη μειώθηκαν τον Ιούλιο, υποστηριζόμενες από τη μειωμένη ζήτηση εισαγωγών, ιδίως για άμεσες προμήθειες, εν μέρει λόγω της θερινής ανάπαυλας στις δραστηριότητες της αγοράς στη Δυτική Ευρώπη, παρά τα στενά αποθέματα και την εποχικά χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος στην Ωκεανία. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές βουτύρου αυξήθηκαν συγκρατημένα για δέκατο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας τις περιορισμένες εξαγώγιμες διαθεσιμότητες, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, λόγω των σταθερών εσωτερικών πωλήσεων, των περιορισμένων αποθεμάτων και της εποχικής μείωσης της παραγωγής γάλακτος. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές των τυριών αυξήθηκαν ελαφρώς, κυρίως λόγω των υψηλών εσωτερικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO ήταν κατά μέσο όρο 119,5 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,5 μονάδες (1,2%) από τον Ιούνιο, 1,0 μονάδες (0,8%) πάνω από την αντίστοιχη τιμή πριν από ένα χρόνο. Τον Ιούλιο, οι διεθνείς τιμές του κρέατος προβατοειδών και βοοειδών αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης εισαγωγών και της εποχικής μείωσης των προμηθειών ζώων προς σφαγή στην Ωκεανία. Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης εισαγωγών, ιδίως από την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εν μέσω προκλήσεων στην παραγωγή που απορρέουν από ασθένειες των ζώων, ιδίως επιδημίες γρίπης των πτηνών σε αρκετές μεγάλες περιοχές παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την κατάσταση υπερπροσφοράς στη Δυτική Ευρώπη λόγω της ασθενέστερης εξωτερικής και εσωτερικής ζήτησης, η οποία φέρεται να επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ από την Κίνα και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ξένες αγορές λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν κατά μέσο όρο 120,2 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 0,8 μονάδες (0,7%) από τον Ιούνιο, σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 26,1 μονάδες (17,9%) από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση τον Ιούλιο οφείλεται στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία κατά το πρώτο εξάμηνο του μήνα, η οποία αντιστάθμισε την πτωτική πίεση που ασκήθηκε από τις βελτιωμένες βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ινδία και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον, οι παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των παρατεταμένων ξηρών καιρικών συνθηκών στις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Βραζιλία τους επόμενους μήνες και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών αιθανόλης στήριξαν περαιτέρω