Περίπου 6,5 εκατ. στρέμματα με σιτηρά (μαλακό, κριθάρι και σκληρό σιτάρι) καλλιεργούνται στη χώρα μας, με τη θεριστική περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά σημεία της χώρας, όπου καταγράφονται διαφορετικές αποδόσεις λόγω των μεταβαλλόμενων και διαφορετικών καιρικών συνθηκών.
Ειδικότερα, ο αλωνισμός στον βόρειο Έβρο βρίσκεται στο 10-20% δήλωσε σήμερα (12/06) ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», κ. Λάμπης Κουμπρίδης με στρεμματικές αποδόσεις στα 450-600 κιλά και εξαιρετική ποιότητα. «Συγκεκριμένα, η ποιότητα είναι 3Α, δηλαδή πολύ καλά σιτάρια, με χρώμα, πρωτεΐνες και ειδικά βάρη. Οι τιμές διαμορφώνονται μετά από διαγωνισμό προς όφελος των παραγωγών» δήλωσε ο κ. Κουμπρίδης.
Ο ανωτέρω Αγροτικός Συνεταιρισμός, να αναφέρουμε πως διαθέτει 18 σημεία παραλαβής σιτηρών, με αξιόπιστες ζυγίσεις και επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.
Αναφορικά με τις τιμές, πληροφορίες θέλουν τα καλά σιτάρια νέας εσοδείας να πληρώνονται από 28 – 30 λεπτά.
Πρώτη παγκόσμια πρόβλεψη σιτηρών για τη σεζόν 2024/25
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024/25 (Ιούλιος/Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.
Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών. Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις προβλέψεις.
Η συνολική χρήση των παγκόσμιων σιτηρών το 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 00,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2.851 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ρυζιού.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,5% πάνω από τα αρχικά τους επίπεδα στο επίπεδο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων. Τα αποθέματα αραβοσίτου, κριθαριού, σόργου και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εκείνα του σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση πιθανότατα θα παραμείνει στο 30,9%.
Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα μειωθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος σε 481 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων εμπορικών προοπτικών για τον αραβόσιτο. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί δυναμικά.