Στην 7η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες, που έλαβε χώρα, χθες Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές για τοπικές ποικιλίες, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την έρευνα, την οικονομία και γενικότερα την κοινωνία.
Από τις χρήσιμες και εποικοδομητικές εισηγήσεις καθηγητών και επιστημόνων με θεματικές γύρω από το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες, τις καλλιεργητικές πρακτικές και το επιχειρείν, το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων «κέντρισε» η σημαντική τοποθέτηση του κ. Γιάννη Κουκούτση, Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Λάρισας για το Ντόπιο Σκόρδο Πλατυκάμπου. Συντονιστές στην εν λόγω 5η Συνεδρία ήταν οι κ.κ. Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και ο κ. Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την 5η Συνεδρία πλαισίωσαν επίσης με τις εισηγήσεις τους: η κα. Αναστασία Τσαγκαράκου, Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Δημήτρης Βαρνάς από τη Βιοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων Λέρου και ο κ. Ηλίας Μαυριάς, Πρόεδρος Συλλόγου Αγορών – Βιοκαλλιεργητών Αττικής.
Σκόρδο Πλατυκάμπου
Ο κ. Κουκούτσης κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1922 από παραγωγούς ντόπιων προϊόντων της περιοχής, συνεχίζουν μέχρι σήμερα με θέρμη την τέχνη των προγόνων τους, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, τα οποία συνεχώς αποκτούν δυναμική στην εγχώρια και διεθνή αγορά μέσω του Συνεταιρισμού. Η ναυαρχίδα των προϊόντων είναι το σκόρδο Πλατυκάμπου, το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες και σταδιακά μέσω του Συνεργατισμού λαμβάνει την αναγνώριση και τη θέση, που του αξίζει στις αγορές αγροτοδιατροφικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μια λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Η δράση και οι ενέργειες του ανωτέρω συνεταιρισμού αποδεικνύουν τη σημασία του Συνεταιρισμού, μέσω της οποίας διασώθηκε μια ποικιλία και συνεχώς αποκτά προστιθέμενη αξία και αναγνώριση από τις διεθνείς αγορές.
Οδεύει να γίνει ΠΟΠ
Αξίζει, να αναφέρουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως εγκρίθηκε η επιχορήγηση 13 φακέλων, που αφορούν ποιοτικά θεσσαλικά προϊόντα σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις προώθησης τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλίας
Οι φάκελοι των προϊόντων, που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:
- Μήλο Αγιάς / Milo Agias ΠΓΕ
- Ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ
- Κάστανα Πηλίου / Chestnuts of Pelion ΠΟΠ
- Κάστανα Μελιβοίας / Kastano Melivias ΠΟΠ
- Κάστανα Αμπελακίων / Kastano Ampelakion ΠΟΠ
- Κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ
- Αμύγδαλο Τεμπών / Amygdalo Tempon ΠΓΕ
- Εντόπιο Σκόρδο Πλατυκάμπου / Entopio Skordo Platykampou ΠΟΠ
- Ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού / Aktinidio Delta Pineiou ΠΓΕ
- Αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου / Achladi Kristalli Tyrnavou ΠΟΠ
- Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ
- Τύρναβος / Tyrnavos ΠΓΕ
- Πρόποδες Αγράφων / Agrafa Foothills ΠΟΠ