O πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύσκεψη, που έλαβε χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συζητήθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης κατά της ακρίβειας, ένα μείζον ζήτημα που έχει επισημάνει πολλές φορές η ΕΘ.Ε.Α.Σ., όπως και οι παραγωγοί, καθώς παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Υπενθυμίζουμε πως σε άρθρο του, ο Δρ. Κώστας Καραντινινής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών (SLU) τονίζει πως δεν παρατηρείται απλά πληθωρισμός απληστίας των μεσαζόντων, αλλά κυρίως ύφεση του συνεργατισμού των αγροτών. Το χάσμα των τιμών παραγωγού-καταναλωτή εις βάρος του πρώτου αντανακλά κυρίως τον κατακερματισμό και την έλλειψη αγοραίας δύναμης των παραγωγών έναντι των μεταποιητών/εμπόρων.
Με τις τιμές των προϊόντων στη χώρα μας να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση τεσσάρων σημαντικών μέτρων.
Ειδικότερα προβλέπεται:
– Μείωση κατά 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η μείωση αυτή να μεταφερθεί στην τελική τιμή καταναλωτή. Το μέτρο αφορά τις κατηγορίες απορρυπαντικά καθαριστικά, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου που θα νομοθετηθεί άμεσα θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.
– Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε προμηθευτές. Δεν θα μπορούν να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες όταν τα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί εντός του προηγούμενου τριμήνου. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί η σημερινή τιμή.
– Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι (σε όλο το λιανεμπόριο) για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Οι προμηθευτές θα πωλούν σε καθαρές τιμές και θα προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφή προϊόντων ή για φύρα προϊόντος. Σημειώνεται ότι το μέτρο είμαι μόνιμο.
– Επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Το μεικτό περιθώριο αφορά στο άθροισμα του λειτουργικού κόστους και του εμπορικού κέρδους έως 7%. Σημειώνεται ότι έχουν ελεγχθεί ήδη δυο από τις τέσσερις εταιρείες που διακινούν βρεφικό γάλα στην Ελλάδα ενώ συνεχίζεται η έρευνα και στις άλλες δυο.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις στο υπουργείο με τους εκπροσώπους της αγοράς για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα.