Σε δύο χρόνια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, όντας ένας από τους παλαιότερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, που αποτελεί και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Την περασμένη Παρασκευή (22/09), επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στην Ημαθία, όπου συνομιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Ταμπακιάρη, ο οποίος συμπληρώνει εφέτος 26 χρόνια ως Πρόεδρος. Ο Α.Σ. Νάουσας είναι από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στη διαχείριση νωπών προϊόντων και ασχολείται με όλη την γκάμα των προϊόντων, που παράγει η περιοχή της Νάουσας. Ως επί το πλείστον διαχειρίζεται ροδάκινα, κεράσια, μήλα και δευτερευόντως δαμάσκηνα, βερίκοκα, ακτινίδια και λωτούς. Απαριθμεί γύρω στα 600 μέλη, ενώ όπως σημειώνει ο Πρόεδρος πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός των μελών άγγιζε τους 850.
Η εν λόγω μείωση οφείλεται στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η εγκατάλειψη του επαγγέλματος του αγρότη, καθώς οι νεότεροι αγρότες δεν βρίσκουν τα κατάλληλα κίνητρα, για να στραφούν και να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα.
Όπως μας δήλωσε ο κ. Ταμπακιάρης, πριν από την πανδημία, ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού άγγιζε τα 22-23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αγγίζει τα 12-13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η μείωση της παραγωγής λόγω του μικρότερου αριθμού των μελών όπως σημειώνει ο κ. Ταμπακιάρης δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη μεγάλη απώλεια, αλλά αποδίδεται στην «συρρίκνωση» των τιμών στα προϊόντα.
Από το 2001, ο Συνεταιρισμός υλοποιεί Επιχειρησιακά Προγράμματα επιχορηγούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χρόνο εκσυγχρονίζεται, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αγοράς και να έχει ενεργή παρουσία στον αγροτικό τομέα. «Είμαστε η οργάνωση, η οποία δημιουργεί τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα και οι άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις να φέρνουν παρόμοια αποτελέσματα, καταφέρνοντας συγχρόνως, να κρατάμε τις τιμές σε επιθυμητά επίπεδα για τον παραγωγό» ανέφερε ο κ. Ταμπακιάρης.
Ερωτηθείς δε για την αύξηση του κόστους παραγωγής σε σχέση με τις μειωμένες τιμές, δήλωσε ότι οι τιμές των καυσίμων, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιπάσματα, έχουν αυξηθεί έως 60% και το δυστύχημα είναι ότι η αγορά δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα το εισόδημα του αγρότη να μειώνεται.
Πώς εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για το ροδάκινο και το κεράσι
Αναφορικά με τη φετινή πορεία του ροδάκινου, ο κ. Ταμπακιάρης δήλωσε πως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, η παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη. Τεράστια ζημιά καταγράφηκε φέτος και στο κεράσι, το οποίο σχεδόν καταστράφηκε εξ’ ολοκλήρου. Πολύ λίγα χωράφια ήταν αυτά που γλίτωσαν από τις βροχοπτώσεις.
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που ταλανίζει τον αγροτικό τομέα, ο κ. Ταμπακιάρης δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι εργαζόμενοι που προέρχονταν από την Αλβανία και εάν δεν βρεθούν λύσεις με την άφιξη εργατών από άλλες χώρες, θα καταλήξει η παραγωγή να μένει στα χωράφια προσθέτοντας πως φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής, δεν φάνηκε έντονο το πρόβλημα της απουσίας εργατικών χεριών.
Επιπλέον, ο κ. Ταμπακιάρης τόνισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους απευθύνεται σε ξένες αγορές, οι οποίες όμως ειδικά φέτος παρουσίασαν χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα και έτσι η εσωτερική αγορά συνέβαλε στο να εξαχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού αναφέρθηκε στη δύναμη και σημασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, τονίζοντας πως: «το Συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει διότι είναι αυτό που κρατά μία ισορροπία, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στην αγροτική παραγωγή. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί διαχειρίζονται τα προϊόντα των παραγωγών, κρατούν τα έξοδά τους και το υπόλοιπο το αποδίδουν στον παραγωγό. Άρα, αντιλαμβάνεστε, πως η καλύτερη λύση για τον παραγωγικό κόσμο είναι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις».