Το έργο thERBN, συντομογραφία των λέξεων Thematic European Rural Bioeconomy Network (Θεματικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Βιοοικονομίας), ξεκίνησε επίσημα. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101182955, η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία, με προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει 36 μήνες. Στόχος του έργου είναι να ενδυναμώσει τους γεωργούς και τους δασοκόμους σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας βιώσιμες λύσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, προωθώντας έτσι τη μετάβαση προς μια πιο κυκλική βιοοικονομία.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2025, στην Αθήνα, Ελλάδα, με οικοδεσπότη την Q-PLAN INTERNATIONAL. Η συνάντηση συγκέντρωσε εταίρους από όλη την Ευρώπη για να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι, οι στρατηγικές συνεργασίας και το χρονοδιάγραμμα για την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου.
Το thERBN στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυθεματικού δικτύου που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων καινοτόμων λύσεων κυκλικής βιοοικονομίας και των πραγματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικροκαλλιεργητές και οι δασοκόμοι σε τοπική κλίμακα στις αγροτικές περιοχές. Προσδιορίζοντας πρακτικές και βιώσιμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των βιολογικών υποπροϊόντων και υπολειμμάτων, το thERBN επιδιώκει να δώσει στους επαγγελματίες πρακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο της αποστολής του, το thERBN θα διασφαλίσει την ανοικτή πρόσβαση σε μακροχρόνια ψηφιακά αποθετήρια, όπως η πλατφόρμα EU-Farmbook. Το έργο θα αναπτύξει επίσης εργαλεία μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες για τη διευκόλυνση αυτής της ανταλλαγής γνώσεων και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας. Επιπλέον, το thERBN θα προσφέρει προτάσεις πολιτικής για τη στήριξη της υιοθέτησης μικρής κλίμακας λύσεων κυκλικής βιοοικονομίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας thERBN είναι το Ghent University (UGent) σε συνεργασία με 20 εταίρους από 11 χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία και Πορτογαλία. Τα μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν: AVEBIOM, COOP AG-AL ESP, CERTH, INASO – PASEGES, APRE, DEAFAL, VMU, Lithuanian agricultural council, BEC, SPPK, GEA, VALORIAL, AC3A, ERDN, ECO, Q-PLAN, IUNG-PIB, CONSULAI and LODR. Οι διαφορετικοί φορείς περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, συνεταιρισμούς και οργανισμούς παροχής συμβουλών, φέρνοντας μια διεπιστημονική ομάδα ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων του έργου.
«Το έργο thERBN ανοίγει το δρόμο για πρακτικές, γεωργικές λύσεις στην κυκλική βιοοικονομία. Με την ενσωμάτωση εμπειριών από προηγούμενες πρωτοβουλίες και την προώθηση της ενεργής ανταλλαγής γνώσεων, διασφαλίζουμε ότι οι καινοτομίες είναι τόσο προσβάσιμες όσο και αποτελεσματικές για τους μικρής κλίμακας γεωργούς και τους δασοκόμους σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Edelbis López Dávila, από το UGent.