Εκεί όπου συναντάται η «Γη και Ουρανός» και η ποικιλία του Ξινόμαυρου αποκτά διαφορετικές εκφάνσεις, βρίσκεται το Οινοποιείο του κ. Απόστολου Θυμιόπουλου στον Τρίλοφο Ημαθίας.
Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το οινοποιείο του κ. Απόστολου Θυμιόπουλου, όπου ξεναγηθήκαμε στους αμπελώνες και συζητήσαμε για τις εξαγωγές, την ποικιλία του Ξινόμαυρου, αλλά και την εξέλιξη της φετινής παραγωγής.
Το 2022, ο κ. Θυμιόπουλος κατέκτησε το βραβείο «Rising Star» για την οινοποίηση των ερυθρών οίνων, που παράγονται από την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα σημαντικό βήμα, όπως εξήγησε για να ανοίξει πόρτες σε νέες αγορές.
Η ιστορία του Οινοποιείου και η ποικιλία του Ξινόμαυρου
«Ήθελα να με συνδέσουν με την ποικιλία του Ξινόμαυρου» δήλωσε ο κ. Θυμιόπουλος, του οποίου, οι αμπελώνες έχουν παραμείνει αποκλειστικά αφoσιωμένοι στην εν λόγω ποικιλία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους. «Η οικογένεια πάντα είχε αμπέλια και πουλούσε τα σταφύλια σε άλλα οινοποιεία της περιοχής. Το 2003, όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Οινολογίας, ξεκίνησα δειλά-δειλά, να μην πουλάω ένα μέρος των σταφυλιών και να το κάνω κρασί. Τότε ήταν που έβγαλα και την ετικέτα ‘‘Γη και Ουρανός’’ και που παράγεται αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Πρόκειται για μία εμβληματική ποικιλία, που γευστικά μοιάζει με τις πιο διάσημες ποικιλίες του κόσμου σε Ιταλία και Γαλλία».
Όλοι οι αμπελώνες καλλιεργούνται βιολογικά, εφαρμόζοντας επιπρόσθετες βιοδυναμικές πρακτικές μετά από συνεχή καταγραφή της επίδρασής τους στο αμπέλι.
Οι εξαγωγές
«Με βοήθησε πάρα πολύ ο Συνεταιρισμός της περιοχής, οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι» δήλωσε ο κ. Θυμιόπουλος μιλώντας για τα πρώτα βήματά του στη διεθνή αγορά.
Σήμερα, όπως ανέφερε, εξάγει το 93% της παραγωγής και θεωρεί πως αυτό που κάνει τη διαφορά στο Οινοποιείο του, είναι πως έχει επικεντρωθεί μόνο στην συγκεκριμένη ποικιλία. Οι εξαγωγές που πραγματοποιεί είναι κυρίως σε Αγγλία, Καναδά, Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία, Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και Ιαπωνία και μόνο στο Παρίσι, πωλείται σε πάνω από 200 σημεία.
«Πέρυσι τον Οκτώβριο, με ανακήρυξαν στην Αγγλία ως τον ανερχόμενο Οινοποιό του κόσμου στο μοναδικό περιοδικό του κλάδου» δήλωσε ο κ. Θυμιόπουλος, τονίζοντας πως αυτή η δημοσιότητα, του έδωσε την ώθηση να εξάγει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μεξικό. Αξίζει να τονιστεί πως το 75% των ελληνικών κρασιών που διακινούνται στην αγορά της Αγγλίας είναι από το Οινοποιείο του. Στα επόμενα σχέδιά του, όπως ανέφερε, είναι και το άνοιγμα στο Βιετνάμ.
Ο κ. Θυμιόπουλος δήλωσε πως πρέπει να δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα στους νέους αγρότες, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας πως παράλληλα θα πρέπει να αφοσιωθούμε στις εγχώριες ποικιλίες, που είναι παρά πολλές και να παλέψουμε για ένα ισχυρό branding.
Επιπλέον τόνισε ότι «η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία έχει ανάγκη από άδειες νέων φυτεύσεων και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να επικοινωνήσουμε. Παράλληλα, να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις , καθώς είναι πολύ βοηθητικές για τις νέες εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και την προώθηση».
Ανέφερε δε, πως μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας επισκέπτονται υποψήφιοι αγοραστές, έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις μας, να δοκιμάσουν το κρασί και να επισκεφθούν τα αμπέλια. Πρόσθεσε, επίσης, πως τα καλά και ποιοτικά κρασιά βγαίνουν σε φτωχά εδάφη, είτε λευκά, είτε κόκκινα.
Ερωτηθείς, για το πως εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το αμπέλι εξαιτίας του καύσωνα, αλλά και της ασθένειας του περονόσπορου, τόνισε πως η «παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά αυτό είναι καλό για την ποιότητα του σταφυλιού, καθώς αραιώθηκαν τα τσαμπιά. Όμως θα πρέπει να διαμορφωθεί και μία τιμή, η οποία θα αντισταθμίσει το κόστος παραγωγής».
Τέλος, να αναφέρουμε πως το οινοποιείο διαθέτει χειμερινούς και θερινούς χώρους για οινογνωσία, ενώ μέσα στο σχεδιασμό των νέων επενδύσεων είναι και η δημιουργία χώρων φιλοξενίας.