Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς την υποχρέωση παράδοσης του προϊόντος.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.
Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%.
Ο υπουργός τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική γεωργία, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 2 εκατ. είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Είναι γεγονός πως είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να βρει το δικό του χώρο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επισημαίνοντας: «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του βαμβακιού».
Μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας πως «έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το φθηνό αγροτικό ρεύμα. Είναι αρκετά; Όχι, γι’ αυτό συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για περαιτέρω στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας».
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».
Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».