Με την ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση τους νικητές της 3ης έκδοσης των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.
Οι φετινοί νικητές ακολουθούν τα υψηλά πρότυπα που έθεσαν οι προκάτοχοί τους και προβάλλουν βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Τα βραβευθέντα έργα – και οι άνθρωποι πίσω από αυτά – καταδεικνύουν πώς η βιολογική γεωργία και παραγωγή μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες αλυσίδες αξίας και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
Οι νικητές της έκδοσης των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ για το 2024 είναι:
- Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (γυναίκα) στην κα Reinhilde Frech-Emmelmann στην Αυστρία. Η κα Frech-Emmelmann ίδρυσε ReinSaat GmbH το 1998 σε ένα βιοδυναμικό αγρόκτημα Demeter στο St. Leonhard am Hornerwald της Κάτω Αυστρίας. Το αγρόκτημα ειδικεύεται σε βιολογικούς σπόρους χωρίς ΓΤΟ, με περισσότερες από 800 ποικιλίες ανθεκτικές στους σπόρους, προωθώντας τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη γεωργία σε όλη την Ευρώπη.
- Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας) στον κ. Benny Schöpf στη Γερμανία. Ο κ. Schöpf είναι ο κύριος καλλιεργητής λαχανικών στο Kartoffelkombinat, το μεγαλύτερο συνεταιριστικό αγρόκτημα που υποστηρίζεται από την κοινότητα στη Γερμανία. Προμηθεύοντας 2.300 νοικοκυριά με βιολογικά λαχανικά εβδομαδιαίως, το αγρόκτημα δίνει προτεραιότητα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας και βιώσιμες πρακτικές, προωθώντας ένα εναλλακτικό γεωργικό οικονομικό σύστημα.
- Καλύτερη βιολογική περιοχή στο South Savo στη Φινλανδία. Το South Savo έχει δημιουργήσει μια ισχυρή κουλτούρα βιολογικής γεωργίας μέσα από 40 χρόνια συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών και τοπικών αρχών. Με 200 βιολογικά αγροκτήματα, η περιοχή προωθεί βιώσιμες πρακτικές, διατηρώντας την ποιότητα των υδάτων και τη βιοποικιλότητα και φιλοξενεί το Φινλανδικό Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών.
- Καλύτερη οργανική πόλη για BioStadt Βρέμη στη Γερμανία. Με πάνω από το 30% των αγροκτημάτων να είναι πιστοποιημένα βιολογικά, η πόλη προωθεί βιώσιμα συστήματα τροφίμων μέσω κοινοτικών έργων και καινοτόμων γεωργικών πρωτοβουλιών, ενδυναμώνοντας τους πολίτες να οδηγήσουν την τοπική αλλαγή. Η BioStadt Bremen εργάζεται για τη μετατροπή όλων των δημοτικών υπηρεσιών τροφοδοσίας σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νοσοκομεία σε 100% βιολογικά έως το 2025.
- Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή στη Sörmland στη Σουηδία. Βρίσκεται νότια της Στοκχόλμης, η Sörmland είναι πρωτοπόρος στη βιολογική γεωργία από τη δεκαετία του 1940, συγκεντρώνοντας αγροκτήματα, επεξεργαστές τροφίμων, εστιατόρια και πολλά άλλα. Με το 20% της γεωργικής γης της βιολογικό, η περιοχή προωθεί τα τοπικά βιολογικά προϊόντα, τον βιώσιμο τουρισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των βιολογικών τροφίμων.
- Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων στη Gino Girolomoni Cooperativa Agricola στην Ιταλία. Βρίσκεται στην περιοχή Marche, αυτός ο συνεταιρισμός ειδικεύεται στη βιολογική παραγωγή ζυμαρικών, συνεχίζοντας την αποστολή του ιδρυτή του, Gino Girolomoni. Με 80 εκτάρια βιολογικής γεωργικής γης και εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας, παράγει 9 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών ετησίως, υποστηρίζοντας πάνω από 300 αγρότες και 60 τοπικούς εργαζόμενους.
- Καλύτερο λιανικό εμπόριο βιολογικών τροφίμωνr to SAiFRESC στην Ισπανία. Ιδρύθηκε από τρεις αγρότες το 2011, η SAiFRESC μεταπήδησε στη βιολογική γεωργία, αναζωογονώντας τη γεωργία στην Huerta de Valencia. Με 30 εκτάρια βιολογικής γης, παράγουν 70 βιολογικά προϊόντα, πουλώντας το 90% της συγκομιδής τους τοπικά και μειώνοντας τις συσκευασίες. Η πρωτοβουλία προωθεί την κυκλική οικονομία και παρέχει εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιολογική γεωργία.
- Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσία φαγητού σε ένα Kalf & Hansen στη Σουηδία. Αυτή η αλυσίδα εστιατορίων ιδρύθηκε το 2014 από τους Rune και Fabian Kalf-Hansen και προσφέρει 100% βιολογική, εποχική σκανδιναβική κουζίνα. Με δύο εστιατόρια, υπηρεσίες τροφοδοσίας και βιολογικά γεύματα στα σουηδικά τρένα, η Kalf & Hansen δίνει προτεραιότητα στην τοπική προμήθεια, τη βιωσιμότητα και τα προσιτά βιολογικά γεύματα, δημιουργώντας ισχυρές σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς.
Για τη φετινή έκδοση υποβλήθηκαν σχεδόν 100 αιτήσεις από ολόκληρη την ΕΕ, με 24 υποψηφίους από 11 χώρες. Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ περιλαμβάνουν 7 κατηγορίες και 8 επιμέρους βραβεία, αναγνωρίζοντας καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που προσθέτουν σημαντική αξία στη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.
Τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, COPA-COGECAκαι IFOAM Organics Ευρώπη, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 ως μια νέα πρωτοβουλία για τον εορτασμό και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.
Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η βιολογική γεωργία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων για την ΕΕ. Σε συνέχεια του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, που εγκρίθηκε το 2021, η Επιτροπή εργάζεται για την περαιτέρω προώθηση των οφελών της βιολογικής παραγωγής. Η έναρξη και ο εορτασμός της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ και των Βραβείων Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ αποτελούν δύο συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας.
Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινής γεωργικής πολιτικής παρέχουν επίσης μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη —14,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2023 έως το 2027— για τους γεωργούς της ΕΕ που μεταβαίνουν και παραμένουν στη βιολογική γεωργία. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον ολοκληρωμένες στρατηγικές βιολογικής παραγωγής, για πρώτη φορά.
Μεταξύ 2012 και 2022, το μερίδιο της συνολικής βιολογικής έκτασης στη συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση της ΕΕ αυξήθηκε από 5,9% σε εκτιμώμενο 10,5%. Αυτό αντιπροσωπεύει εκτιμώμενη αύξηση 7,4 εκατομμυρίων εκταρίων. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά βιολογικών προϊόντων άντεξε αξιοσημείωτα παρά ορισμένες προκλήσεις, ιδίως τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν από 38,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 45,0 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, με ανώτατο όριο τα 46,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.Η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων, μετά τις ΗΠΑ.