Με οδηγό τις αναγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τις επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στα θερμοκήπια, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη την ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Θερμοκήπια και Καινοτομία: Επενδύοντας στο μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης», παρουσία του υπουργού, κ. Κώστα Τσιάρα, βουλευτών, στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, εκπροσώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μελών από το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΥΠΑΑΤ ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για την ανάγκη επενδύσεων στα θερμοκήπια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την παραγωγή ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων, καθώς μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον αγροτικό τομέα.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ειδικά των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι οποίες βρίσκονται στο πυρήνα των πολιτικών επιλογών του πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες που μπορούν να δώσουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη παραγωγή στο καλλιεργούμενο προϊόν, προσφέροντας, ταυτόχρονα περισσότερη ασφάλεια, έναντι των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά και περισσότερο εισόδημα, αφού το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο.
Επικεντρώνοντας στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας μας. Αναφέρθηκε δε, στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ενώ το 2019 οι εξαγωγές έφταναν στα 2,2 δις ευρώ, το 2023 ανέβηκαν στα 3,2 δις ευρώ. «Επιμένοντας στην παραγωγή ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων, μπορούμε να ενισχύσουμε το ελληνικό brand name και να κατακτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δίνουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας με αποτέλεσμα να στέκονται με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό», συμπλήρωσε.
Με βάση το προσχέδιο του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, χρηματοδοτούνται επενδύσεις αγροτών, συνεργατικών σχημάτων και επιχειρήσεων με αγροτικό ΑΦΜ, από 30.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Οι επενδύσεις θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 50%. Το 35% μπορεί να προέλθει από δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια. Σε περιοχές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης, η επιδότηση θα φτάσει το 60%.
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ιδιαίτερα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην προστασία του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι «η διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης απαιτεί σύγχρονες, αποτελεσματικές λύσεις που βασίζονται στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία». Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε: «μέσω των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, δίνουμε νέα πνοή στην ελληνική γεωργία, προσαρμόζοντάς την στις προκλήσεις της εποχής. Εξοικονομούμε πολύτιμους πόρους σε μια κρίσιμη περίοδο για το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ παράλληλα δημιουργούμε νέες ευκαιρίες, θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την αυτάρκεια και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν μια στοχευμένη και σύγχρονη απάντηση στην κλιματική κρίση, καθώς προσφέρουν ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο που υπερέχει έναντι παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών, χάρη στο μικρότερο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων».
Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης, ο Senior Director στην Ανάπτυξη Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιάννης Χανιωτάκης, ο οποίος μίλησε για τη στήριξη που παρέχει η Πειραιώς στη θερμοκηπιακή γεωργία και στους παραγωγούς μέσω του νέου προγράμματος που προσφέρει επιχορήγηση για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση ή την εγκατάσταση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Στόχος της επιχορήγησης είναι η μείωση του κόστους της επένδυσης από πλευράς των αγροτών, επιτυγχάνοντας έτσι να αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό που θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της καλλιέργειάς τους. Παράλληλα, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν προϊόν υψηλότερης ποιότητας, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και τελικώς η εκμετάλλευση να γίνει πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος της Εξαγωγικής Εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε» – COGREXPO S.A., κ. Χρήστος Γιαννακάκης μίλησε για τις προκλήσεις τις κλιματικής κρίσης και την ανάγκη για τη στόχευση προς τη θερμοκηπιακή γεωργία, καθώς θα υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και σε σταθερές ποσότητες. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακάκης με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες, τα θερμοκήπια μπορούν να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας σημαντικό μερίδιο στις διεθνείς αγορές, καθώς επίσης και μεγαλύτερο εισόδημα για τον αγρότη.
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισαν ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς και ο κύριος Ερευνητής του Εργαστηρίου Αειφόρων Γεωργικών Κατασκευών και Ανανεώσιμων γεωργικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Γιώργος Ντίνας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία–Θράκη, κ. Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές, κ.κ. Φάνης Παππάς και Διαμαντής Γκολιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιώργος Κεφάλας και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και της εξαγωγικής εταιρείας, κ. Ανδρέας Δημητρίου.