Ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Έβρου και τη ΔΑΟΚ Δράμας.
Έχει ξεκινήσει ήδη η επόμενη γενεά του λεπιδόπτερου εντόμου το οποίο είχε προσβάλλει έντονα τις καλλιέργειες σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Έβρου κατά το μήνα Ιούλιο.
Αυτή την χρονική περίοδο παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί στο στάδιο του ακμαίου (πεταλούδα), και της εναπόθεσης των αυγών τους.
Σε λίγες ημέρες θα γίνει η εκκόλαψη τους και οι προνύμφες που θα εμφανιστούν είναι αυτές που προσβάλλουν τις καλλιέργειες.
Σε όλη την ευρύτερη περιοχή οι πεταλούδες δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης , κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ταυτόχρονη εμφάνιση προνυμφών σε όλες τις περιοχές.
Γι’ αυτό συστήνεται στους αγρότες να ελέγχουν συχνά τα αγροκτήματα τους και να προχωρούν σε επεμβάσεις, όταν οι προνύμφες προσβάλλουν τις καλλιέργειές τους, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας κάθε σκευάσματος
Παρουσία μεταναστευτικού είδους εντόμου γεωργικής σημασίας στη Δράμα
Έχει διαπιστωθεί η παρουσία ενηλίκων ατόμων τού λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) σε μεμονωμένες περιοχές της ΠΕ Δράμας. Δεν εντοπίστηκαν προσβολές σε καλλιέργειες επί τού παρόντος, καθώς αναμένεται η έναρξη νέας γενεάς.
Συνιστάται στους καλλιεργητές να ελέγχουν το επόμενο διάστημα τις καλλιέργειες τριφυλλιού, μηδικής, επίσπορου ηλιάνθου και σόγιας.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι δεν απαιτείται καμία επέμβαση με τη θέαση των ενηλίκων (πεταλούδων) στον αγρό, καθώς αυτή θα είναι μη αποτελεσματική. Αν απαιτηθεί επέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνει μόλις διαπιστωθεί η παρουσία νεαρών προνυμφών. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση με τους γεωπόνους.
Καλούνται οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και οι συνταγογράφοι να επισημαίνουν στους συνεργάτες τους καλλιεργητές την ιδιαιτερότητα αυτή ώστε να αποφευχθούν αναίτιες «προληπτικές» και μη αποτελεσματικές επεμβάσεις δίχως στόχο.