Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Βασιλοτροφία».
Τα αποτελέσματα του βραβευμένου προγράμματος «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Λάρισας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι πρωτοπόρο, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει στόχο την παραγωγή βασιλισσών ελληνικής παραγωγής.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, ο οποίος μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την μελισσοκομία, το οποίο μετουσιώνεται σε ενισχυτικές δράσεις και προγράμματα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, επισήμανε ότι «κύριος σκοπός του είναι η υλοποίηση μαζικής παραγωγής βασιλισσών από τα επιλεγμένα μελίσσια που διατηρούν οι μελισσοκόμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο την δημιουργία πολυπληθούς, επιλεγμένου και κατάλληλου γενετικού υλικού, ικανό να επιφέρει σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη παραγωγή, ανθεκτικότητα σε ασθένειες αλλά και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα μελίσσια της περιοχής. Από τους 2500 μελισσοκόμους που είναι εγγεγραμμένοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήρθαν σε επαφή με το πρόγραμμα, κατά προσέγγιση το 23% (600 περίπου μελισσοκόμοι), ενώ με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει και άλλοι μελισσοκόμοι της περιοχής, με τη συνέχιση της δράσης την άνοιξη του 2023, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 40-45%.
Η εκπρόσωπος του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Operations Director & Head of Thessaloniki Office Μόνα Δερματά επισήμανε τη σημασία αυτού του καινοτόμου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προγράμματος.
Ο επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ Γιώργος Γκόρας, παρουσίασε τόσο τη φιλοσοφία του προγράμματος και τα στάδια της υλοποίησης, όσο και τα αποτελέσματά του. «Για την υλοποίηση, επιλέχθηκαν 21 εξειδικευμένοι μελισσοκόμοι από ένα σύνολο περισσοτέρων από 120 αιτήσεων, οι οποίοι, αφού έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση, πραγματοποίησαν εκτεταμένους εμβολιασμούς σε όλους τους ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ωφελούμενοι μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας του εμβολιασμού, να λύσουν απορίες, να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις δυνατότητές τους, αλλά και να λάβουν λίγες μέρες μετά, έως 30 βασιλικά κελιά που είχαν παραχθεί από το δικό τους επιλεγμένο γενετικό υλικό, με άριστες συνθήκες για να τα χρησιμοποιήσουν στα μελίσσια τους».
Την αξία, πρωτοτυπία και καινοτομία του προγράμματος, επιβεβαιώνει η βράβευση της δράσης στα Bravoawards 2022 και Environmental awards2022.
Οι μελισσοκόμοι
Οι συνεργάτες μελισσοκόμοι που δραστηριοποιήθηκαν στις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας πραγματοποιώντας μαζικούς εμβολιασμούς, κατέθεσαν την οπτική τους από την δράση αυτή, με αναφορές στις δυσκολίες που συνάντησαν, αλλά και τα θετικά που αποκόμισαν συνολικά. Στα θετικά προσμετρούνται, η εμπιστοσύνη που έδειξε το σύνολο των ωφελουμένων μελισσοκόμων παρά τον αρχικό δισταγμό, αλλά και την αναγνώριση της σημασίας του προγράμματος για το σύνολο της μελισσοκομικής κοινότητας. Στην ενότητα αυτή μίλησαν εκπρόσωποι των εμβολιαστών, ένας από κάθε περιφερειακή ενότητα. Την Λάρισα εκπροσώπησε η κ. Ελένη Καμπίσιου, την Μαγνησία ο κ. Περικλής Στάμου, την Καρδίτσα ο κ. Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος και τα Τρίκαλα ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρογεώργος.
Τέλος, μικρές τοποθετήσεις, έκαναν ενδεικτικά ωφελούμενοι μελισσοκόμοι από κάθε περιφερειακή ενότητα, το σύνολο των οποίων αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στο εγχείρημα και τους στόχους της δράσης της οποία έγιναν αποδέκτες.
Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το ακροατήριο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα από τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας Βασίλης Πινακάς, ο περιφερειακός σύμβουλος, υπεύθυνος για Ευρωπαικά Προγράμματα Θανάσης Μόρας, η Καλλιόπη Καραμποϊκη – Capacity Building Associate από τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κ.α.