• Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
ΕΘΕΑΣ
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • Όλα
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Εθνική Επιτροπή Κερασιού

    ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού

    ΕΘΕΑΣ Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας

    ΕΘΕΑΣ: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας – Το νέο μεγάλο εγχείρημα

    Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ

    Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ

    ΥΠΑΑΤ

    Ο Γιώργος Τσακίρης υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Ανοίγει η αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια

    Ανοίγει η αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια

    Υδατοκαλλιέργειες

    ΥπΑΑΤ: Πληρωμές ύψους 38,6 εκατ. ευρώ σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • Όλα
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Βαμβάκι

    Νέα ΚΑΠ 2023-2027: Καθορίστηκαν οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής βάμβακος

    Κομφούζιο

    Κομφούζιο: Το ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Πώς θα δοθούν στον τομέα του βόειου κρέατος

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Πώς θα δοθούν στον τομέα του βόειου κρέατος

    Σχέδια Βελτίωσης

    Σχέδια Βελτίωσης: Δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως τις 30 Ιουνίου

    Μηλιά

    Μηλιά – αχλαδιά: Χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς

    Ακτινίδιο Πιερίας

    Ακτινίδιο Πιερίας: Ισχυρισμοί υγείας με βάση τη βιταμίνη C

  • Πληρωμές
    • Όλα
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Νέα ΚΑΠ

    Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027: Ημερίδα ενημέρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 70,96 εκατ. ευρώ σε 73.992 δικαιούχους

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 30 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ισχύει με την προθεσμία λήψης κωδικού για το ΟΣΔΕ 2023

    ΟΠΕΚΕΠΕ de minimis

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν αποζημιώσεις de minimis

    Αυτόχθονες Φυλές

    Αυτόχθονες φυλές: Ξεκινά η υποβολή των παραστατικών

  • Περιβάλλον
    Δάση

    Νέοι κανόνες για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών

    Natura 2000

    Natura 2000: Καθορίστηκαν οι στόχοι διατήρησης για είδη ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας

    Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών

    Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών: Παράταση στην υποβολή προτάσεων

    Αποψίλωση Δασών

    Αποψίλωση δασών: Οι αιτίες και τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμησή της

    Γιώργος Αμυράς ΥΠΕΝ

    ΤΑΙΠΕΔ – ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

    Πλατάνια

    ΥΠΕΝ: Λήψη μέτρων προστασίας για τα πλατάνια

  • Διατροφή/Υγεία
    Αρωματικές ύλες τροφίμων

    Αρωματικές ύλες: Ποιες μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

    Νέοι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων

    Σπατάλη τροφίμων: 127 κιλά ανά κάτοικο στην ΕΕ το 2020

    Μελέτες για την επισήμανση των τροφίμων

    Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων

    ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • Όλα
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Εθνική Επιτροπή Κερασιού

    ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού

    ΕΘΕΑΣ Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας

    ΕΘΕΑΣ: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας – Το νέο μεγάλο εγχείρημα

    Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ

    Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ

    ΥΠΑΑΤ

    Ο Γιώργος Τσακίρης υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Ανοίγει η αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια

    Ανοίγει η αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια

    Υδατοκαλλιέργειες

    ΥπΑΑΤ: Πληρωμές ύψους 38,6 εκατ. ευρώ σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • Όλα
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Βαμβάκι

    Νέα ΚΑΠ 2023-2027: Καθορίστηκαν οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής βάμβακος

    Κομφούζιο

    Κομφούζιο: Το ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Πώς θα δοθούν στον τομέα του βόειου κρέατος

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Πώς θα δοθούν στον τομέα του βόειου κρέατος

    Σχέδια Βελτίωσης

    Σχέδια Βελτίωσης: Δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως τις 30 Ιουνίου

    Μηλιά

    Μηλιά – αχλαδιά: Χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς

    Ακτινίδιο Πιερίας

    Ακτινίδιο Πιερίας: Ισχυρισμοί υγείας με βάση τη βιταμίνη C

  • Πληρωμές
    • Όλα
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Νέα ΚΑΠ

    Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027: Ημερίδα ενημέρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 70,96 εκατ. ευρώ σε 73.992 δικαιούχους

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 30 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ισχύει με την προθεσμία λήψης κωδικού για το ΟΣΔΕ 2023

    ΟΠΕΚΕΠΕ de minimis

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν αποζημιώσεις de minimis

    Αυτόχθονες Φυλές

    Αυτόχθονες φυλές: Ξεκινά η υποβολή των παραστατικών

  • Περιβάλλον
    Δάση

    Νέοι κανόνες για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών

    Natura 2000

    Natura 2000: Καθορίστηκαν οι στόχοι διατήρησης για είδη ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας

    Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών

    Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών: Παράταση στην υποβολή προτάσεων

    Αποψίλωση Δασών

    Αποψίλωση δασών: Οι αιτίες και τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμησή της

    Γιώργος Αμυράς ΥΠΕΝ

    ΤΑΙΠΕΔ – ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

    Πλατάνια

    ΥΠΕΝ: Λήψη μέτρων προστασίας για τα πλατάνια

  • Διατροφή/Υγεία
    Αρωματικές ύλες τροφίμων

    Αρωματικές ύλες: Ποιες μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

    Νέοι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων

    Σπατάλη τροφίμων: 127 κιλά ανά κάτοικο στην ΕΕ το 2020

    Μελέτες για την επισήμανση των τροφίμων

    Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων

    ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων

No Result
View All Result
ΕΘΕΑΣ
No Result
View All Result
Αρχική Επικαιρότητα

Οδηγίες προς παραγωγούς και ελαιοτριβεία για την ποιότητα ελαιολάδου

Χρήσιμες συμβουλές ενόψει την νέας ελαιοκομικής περιόδου. 

Για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου κατά την συγκομιδή και επεξεργασία παραγωγοί και ελαιοτριβεία πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί οφείλουν:

  • Κατά την χρήση φυτοφαρμάκων πρέπει να τηρούνται οι χρόνοι συγκομιδής σύμφωνα με τις οδηγίες για να μην υπάρχουν υπολείμματα στο λάδι
  • Οι ελιές πρέπει να συλλέγονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, όταν το μαύρο χρώμα της επιφάνειας του καρπού δεν έχει εισχωρήσει σε όλη τη σάρκα
  • Τοποθετείτε τις ελιές σε σκιά και προστασία από το άμεσο ηλιακό φως και όχι σε άμεση επαφή με το έδαφος
  • Απαγορεύεται η μεταφορά του ελαιοκάρπου σε πλαστικά σακιά. Ο ελαιόκαρπος πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται με κατάλληλα υλικά συσκευασίας, πιστοποιημένα για μεταφορά τροφίμων
  • Η μεταφορά των ελιών από τους ελαιώνες στο ελαιοτριβείο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες
  • Μην αφήνετε πολλά φύλλα μαζί με τον ελαιόκαρπο υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου
  • Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο σε μέσο μεταφοράς που θα επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα για να μην αναπτυχθούν μύκητες. Το καλύτερο μέσο είναι τα κιβώτια μεσαίου μεγέθους με ανοίγματα στα πλευρικά τοιχώματα ή τα τελάρα
  • Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου βασική προϋπόθεση είναι ο υγιής καρπός
  • Απαγορεύεται η μεταφορά και αποθήκευση ελαιολάδου σε υλικά συσκευασίας που δεν είναι κατάλληλα για ελαιόλαδο όχι οποιοδήποτε πλαστικό δοχείο γιατί υπάρχει κίνδυνος ξένες ουσίες π.χ. πλαστικοποιητές, από τα υλικά συσκευασίας να μεταναστεύσουν στα έλαια και να τα επιμολύνουν

Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις ελαιουργείων για την ποιότητα ελαιολάδου

  • Ενόψει την νέας ελαιοκομικής περιόδου σας εφιστούμε την προσοχή για την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας:
  • Οι χώροι των ελαιουργείων, ως χώροι παραγωγής τροφίμων οφείλουν να εφαρμόζουν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής και την τήρηση τους από τους εισερχόμενους ελαιοπαραγωγούς.
  • Ο χώρος να είναι καθαρός και τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να είναι σε καλή κατάσταση (όχι σκουριασμένα ή φθαρμένα).
  • Προσοχή ο ελαιόκαρπος να είναι υγιής.
  • Η ελαιοποίηση να γίνεται την ημέρα που ο ελαιόκαρπος φτάνει στο ελαιοτριβείο και να αποθηκεύεται σε σωστές συνθήκες (15ο C, σκιά).
  • Το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι πόσιμο και να αλλάζει τακτικά.
  • Η θερμοκρασία σε όλες τις διαδικασίες ελαιοποίησης (μάλαξη, διαχωρισμό κλπ.) δεν πρέπει να ξεπερνά, κατά κανόνα, τους 27-30oC και όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30΄-40΄. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό. Παρατεταμένη μάλαξη προκαλεί μείωση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών.
  • Προσοχή το ελαιόλαδο λόγω της λιπαρής φύσης του απορροφά εύκολα οσμές (π.χ. καυσαέρια) και ουσίες επιβλαβείς όπως οι πλαστικοποιητές. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με το ελαιόλαδο πρέπει να είναι κατάλληλα για επαφή με λιπαρή ουσία όχι μόνο για τρόφιμο.

Σύμφωνα με τον Καν.29/2012 και την υπ. αριθμ. 1018/104012/15-4-2020 ΥΑ επιτρέπεται η εμπορία ελαιολάδου μόνο από εγκεκριμένα συσκευαστήρια και επιχειρήσεις, οι παραβάτες θα παραπέμπονται.

Share
Προηγούμενο άρθρο

Εγγραφή στο μητρώο αμπελουργών κάτω του 1 στρ. για απόσταξη

Επόμενο άρθρο

Αιγοπρόβατα: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς

Σχετικά άρθρα

Εθνική Επιτροπή Κερασιού
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού

27 Μαΐου, 2023
ΕΘΕΑΣ Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΘΕΑΣ: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας – Το νέο μεγάλο εγχείρημα

26 Μαΐου, 2023
Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ

26 Μαΐου, 2023
Επόμενο άρθρο

Αιγοπρόβατα: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού
  • ΕΘΕΑΣ: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας – Το νέο μεγάλο εγχείρημα
  • Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας έγινε νέο μέλος της ΕΘΕΑΣ
  • Νέα ΚΑΠ 2023-2027: Καθορίστηκαν οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής βάμβακος
  • Κομφούζιο: Το ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι
ΕΘΕΑΣ

Η έδρα της ΕΘΕΑΣ βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Αρκαδίας 26, στους Αμπελόκηπους. Οι υπηρεσίες που παρέχει στηρίζονται στη συγκροτημένη Υπηρεσιακή της δομή, που αποτελείται από έμπειρα και ειδικευμένα στελέχη.

Τελευταία άρθρα

Εθνική Επιτροπή Κερασιού

ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού

27 Μαΐου, 2023
ΕΘΕΑΣ Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας

ΕΘΕΑΣ: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας – Το νέο μεγάλο εγχείρημα

26 Μαΐου, 2023

ΕΘΕΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Διεύθυνση: Αρκαδίας 26 – Αμπελόκηποι
TK 11526 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2107712469

E-mail: etheas.greece@gmail.com

  • Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
  • Πληρωμές
  • Περιβάλλον
  • Διατροφή/Υγεία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των απαραίτητων cookies για την λειτουργία της. Επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης.