Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του Ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας, όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.
Ψήφος εμπιστοσύνης στο Φεστιβάλ από τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους.
Στόχος και του 15ου Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
Η έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του μελιού και των Προϊόντων του.
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού (6-7-8 Δεκεμβρίου) θα διοργανωθεί όπως και κάθε χρόνο το διήμερο Συνέδριο Μελισσοκομίας.
Φέτος το συνέδριο θα έχει τίτλο ‘Μελισσοκομία υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής’.
4ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας
Ο Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας αποτελεί μέσο ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού. Η διατήρηση αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού μελιού καθιστά σημαντική την οργανοληπτική αξιολόγηση του τελικού προϊόντος και των βασικών του χαρακτηριστικών. Για την διενέργεια του διαγωνισμού θα συσταθεί ομάδα καταρτισμένων και έμπειρων γευσιγνωστών από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αξιολόγηση του μελιού και των χαρακτηριστικών του. Κατά τις γευστικές δοκιμές το κάθε δείγμα θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία του, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η αξιολόγηση θα αφορά το σύνολο των χαρακτηριστικών για κάθε κατηγορία.