O οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ενώνουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους γύρω από την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας για ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ.
Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές για συνολική ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου, δημιουργώντας υπεραξία στα προϊόντα. Παράλληλα όμως μπορεί να υποστηριχθούν και άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα ωφεληθούν από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας όπως logistics, τουρισμός. Αντικείμενο της πρώτης φάσης είναι η έρευνα στο πεδίο, η διαδικασία των εργαστηριακών αναλύσεων, η επικοινωνία με το τοπικό σύστημα αγροδιατροφής, η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού. Το έργο θα επικεντρωθεί σε 10 προϊόντα.
Αρχικά, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποίησε μετρήσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά το προϊόν Ακτινίδιο Πιερίας, του συνεταιρισμού, Α.Σ. Παραγωγών Ακτινιδίων και Λοιπών Φρούτων Πιερίας – Κατερίνης της χρονικής περιόδου 03.01.2023-03.03.2023.
Οι αναλύσεις αφορούσαν τον ποσοτικό προσδιορισμό βιταμινών/μετάλλων και ιχνοστοιχείων με σκοπό να διερευνηθεί η ύπαρξη αυτών των στοιχείων στις συγκεντρώσεις που ορίζει ο Κανονισμός 1169/011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο προϊόν Ακτινίδιο Πιερίας είναι ενδεικτικές της ποιότητάς του, το οποίο με βάση τον Κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει τους Ισχυρισμούς Υγείας που αναγράφονται παρακάτω:
- Το ακτινίδιο Πιερίας έχει υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνη C.
- Είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα σάκχαρα.
- Περιέχει χαμηλά λιπαρά.
Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση για το Ακτινίδιο Πιερίας.