Άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας – Η ΕΝΩΣΗ, μέλους της ΕΘΕΑΣ για την πώληση σκληρού και μαλακού σιταριού, με τις τιμές, όπως μας μεταφέρει ο Πρόεδρος, κ. Λάμπης Κουμπρίδης να μην είναι βιώσιμες για τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, η μέγιστη προσφορά που κατατέθηκε για το σκληρό σιτάρι ήταν στα 265 ευρώ ο τόνος και η ελάχιστη στα 230 ευρώ, ενώ για το μαλακό σιτάρι η μέγιστη ανήλθε στα 175 ευρώ και η ελάχιστη στα 162 ευρώ.
«Κρίναμε άγονο τον διαγωνισμό, διότι τα έξοδα στον βόρειο Έβρο κυμαίνονται στα 0,27-0,28 λεπτά τιμή παραγωγού, δηλαδή περίπου 100 ευρώ/στρέμμα. Άρα, γίνεται αντιληπτό πως οι τιμές του διαγωνισμού ήταν ασύμφορες για τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του» δήλωσε ο κ. Κουμπρίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο διαγωνισμός βάσει της αγοράς και κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού, θα επαναληφθεί. Μέσα από τον διαγωνισμό, επιδιώκουμε τη μέγιστη καλύτερη τιμή ενός προϊόντος σε μια περιοχή, που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της χώρας, όπου τα κόστη μεταφοράς είναι περισσότερα, όπως είναι φυσικό, συγκριτικά με περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας».
Αναφορικά με την καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή του Έβρου, από τα ακραία χαλαζικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας – Η ΕΝΩΣΗ, δήλωσε πως μέχρι αυτήν την στιγμή έχουν δηλωθεί περίπου 70.000-80.000 στρέμματα, ως επί το πλείστον πρόκειται για σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια και ηλίανθους. Μάλιστα δε, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και 100% καταστροφή, ειδικά στο βαμβάκι και στα σιτηρά η ζημιά είναι μεγάλη.
Τέλος, ο κ. Κουμπρίδης προβαίνοντας σε μια συνολική αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, σχολίασε πως πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά από οικονομικής άποψης, μετά και τις σημαντικές καταστροφές. Χαρακτηριστικά, παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής τάξεως του 10-15% στα σιτηρά. Αναφορικά με τον ηλίανθο, αν και δεν έχει συγκομιστεί ακόμη, εκτιμάται πως οι αποδόσεις παραγωγής θα είναι λίγο καλύτερα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, ενώ στην καλλιέργεια καλαμποκιών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι δραματική η εικόνα, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα και του δυνατού και θερμού αέρα προκαλούνται δυσκολίες στην σωστή ανάπτυξη των φυτειών, με τον ίδιο να δηλώνει πως «δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα ποτίσουμε. Μιλάμε για σημαντική απώλεια της παραγωγής» κατέληξε.