Παρατείνεται η προθεσμία – Σφιχτό διετές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Στα πλαίσια της 12ης Zootechnia, ο υπουργός Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τονίζοντας πως πρόκειται για ”μια εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη”.
Έτσι, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τροποποιείται ο ορισμός των βοσκήσιμων γαιών και αποσαφηνίζεται ότι αυτές αποτελούν έννοια γένους, εντός της οποίας εντάσσεται, ως υποσύνολο, έννοια του «μόνιμου βοσκότοπου» που είναι επιλέξιμος για χορήγηση ενίσχυσης.
Δοθέντος ότι έως και σήμερα δεν έχουν εκπονηθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, παρατείνεται προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκρισή τους, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Επίσης, προβλέπεται επικαιροποίηση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την απόδειξη της νομής κατοχής βοσκήσιμων γαιών, όποτε επέλθει μεταβολή ή ζητηθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, κατά τη διεξαγωγή ελέγχου.
Ακόμη, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έγκαιρης αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης/επενδυτικών σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 (ΠΑΛ) και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027, μέσω της αύξησης των μηνιαίων και ετήσιων ορίων των αποζημιώσεων των αξιολογητών και των μελών συλλογικών οργάνων αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των ανωτέρω, ώστε να καταστεί δυνατή ανάληψη μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων ανά αξιολογητή και συμμετοχή σε περισσότερες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.
Διευθετούνται ζητήματα σχετικά με την αρμοδιότητα του οργάνου που έχει την εξουσία τελικής υπογραφής για την έκδοση αποφάσεων έγκρισης δέσμευσης πίστωσης και αναθέσεων συμβάσεων για λογαριασμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τέλος, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022 που πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), μέσω της έγκρισης χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΛ.Γ.Α., από τα έσοδα της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του έτους 2022.
Αναλυτικά η Τροπολογία ΕΔΩ.