Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, σημείο αναφοράς της εξέλιξης των παγκόσμιων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος τον Μάρτιο από την αναθεωρημένη τιμή του Φεβρουαρίου, καθώς οι μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης αντιστάθμισαν την αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων προϊόντων διατροφής, ήταν κατά μέσο όρο 127,1 μονάδες τον Μάρτιο, 6,9% υψηλότερος από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε 20,7% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάρτιο και κατά 1,1% από τον Μάρτιο του 2024. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν καθώς οι ανησυχίες για τις συνθήκες των καλλιεργειών σε ορισμένους μεγάλους εξαγωγείς του βόρειου ημισφαιρίου χαλάρωσαν, αν και οι νομισματικές κινήσεις μετρίασαν την πτώση. Οι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου μειώθηκαν επίσης από τον Φεβρουάριο, όπως και εκείνες για το σόργο. Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 1,7% εν μέσω ασθενούς ζήτησης εισαγωγών και άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 3,7% από τον Φεβρουάριο σε μέσο όρο 23,9% υψηλότερο από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, την ελαιοκράμβη και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν όλες, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη μετά την ανάκτηση της Γερμανίας ως απαλλαγμένης από τον αφθώδη πυρετό και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος πουλερικών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές τον Μάρτιο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτουν οι εκτεταμένες επιδημίες γρίπης των πτηνών σε ορισμένες μεγάλες χώρες παραγωγής.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO παρέμεινε αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές τυριού να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,6% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω ενδείξεων ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε βασικές περιοχές καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου της νότιας Βραζιλίας συνέβαλαν περαιτέρω στη μείωση, ενώ η επιδείνωση των προοπτικών παραγωγής στην Ινδία και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές προοπτικές για την καλλιέργεια στη Βραζιλία περιόρισαν την πτώση των τιμών.