Το νέο μεγάλο εγχείρημα της ΕΘΕΑΣ, η ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A., παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σε εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής (13/09) στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του υπουργού, κ. Κώστα Τσιάρα, στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, βουλευτών και εκπροσώπων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας-μέλη της ΕΘΕΑΣ.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Διαμαντής Γκολιδάκης. Από την ΕΘΕΑΣ, έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος Α’, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος Β’ και Πρόεδρος της εξαγωγικής εταιρείας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ και της εξαγωγικής εταιρείας, οι κ.κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Σπύρος Αντωνόπουλος, Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Σάββας Αργυράκης, Δημήτριος Λογγιζίδης, Στέφανος Διακομής, Λάμπης Κουμπρίδης και Βασίλειος Κουκουρίκης. Παρέστησαν επίσης, ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, η Προέδρος της Κρητών Ένωσις, κα. Θεανώ Βρέντζου και ο Γεν. Διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ με τίτλο «Εξαγωγές Συνεταιριστικών Προϊόντων», απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός, κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος αναφερόμενος στην ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας, τη χαρακτήρισε ως μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία, προκειμένου η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων να μετουσιωθεί σε πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι και αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας μας. «Αν θέλουμε να επενδύσουμε πραγματικά στον πρωτογενή τομέα και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά τους και να δημιουργήσουμε την πραγματική υπεραξία από την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά του από το βήμα ευχήθηκε «καλή επιτυχία» για τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες και στους σκοπούς της εταιρείας, η οποία μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας και να οδηγήσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε νέες αγορές. «Το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, αναμφίβολα η ΕΘΕΑΣ, γι’ αυτό και άλλωστε βρισκόμαστε στο πλευρό της, ως συνεργάτης, ως θεσμικός συνομιλητής, ως συνοδοιπόρος, σε κάθε προσπάθεια, όπως αυτή που πραγματοποιεί σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό το βήμα, επιχειρείται από τους μεγάλους συνεταιρισμούς της χώρας μας, οι οποίοι άντεξαν διαχρονικά, αναπτύχθηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εργαλείο». Έτσι, στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με αυτήν την πρωτοβουλία αυτή θα δοθεί μία οργανωμένη διέξοδος στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και θα δημιουργηθεί μία νέα βάση στοχευμένων συνεργειών και δράσεων μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των οργανωμένων αγροτών.
Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου προέβη σε μία σύντομη παρέμβαση, αναφερόμενος στην εξαγωγική εταιρεία, δηλώνοντας πως η Τράπεζα Πειραιώς θα σταθεί αρωγός σε αυτό το νέο εγχείρημα, που παίρνει «σάρκα και οστά». Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε «η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι το επιχείρημα αυτό, αν στηθεί σε υγιείς και στέρεες βάσεις, θα αποτελέσει μια επιτυχία πρωτίστως για τη χώρα μας και για τα υψηλής διατροφικής αξίας εθνικά προϊόντα μας, τα οποία θα τύχουν ακόμα μεγαλύτερης αξίας σε διεθνές επίπεδο. Θα δημιουργήσει οικονομική αξία, όχι σε κάθε συμμετέχοντα Αγροτικό Συνεταιρισμό, αλλά σε όλα αυτά τα αφανή μέλη του, που κάθε ημέρα κοπιάζουν στο χωράφι και στο σταύλο, και που δικαιούνται να τους πληρωθεί μεγαλύτερο ποσό από αυτό που σήμερα εισπράττουν για κάθε ένα κιλό και ένα λίτρο που παραδίδουν στον επόμενο κρίκο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους ταξιδέψουμε στον τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας, που είναι το κάθε ράφι σημείων πώλησης σε κάθε χώρα που δεν έχουμε ακόμα φτάσει τα ελληνικά τρόφιμα». Μάλιστα δε, ο ίδιος τόνισε πως για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απαιτείται περισσή σοβαρότητα, πολύ καλός σχεδιασμός, ικανά διοικητικά στελέχη, συνεχής προσαρμογή στην αλλαγή των γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών, αρραγής συμπεριφορά και συνεργασία μεταξύ των ιδρυτικών και μεταγενέστερων μετόχων της εταιρείας.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος της εταιρείας και Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος μιλώντας για τις πρώτες ενέργειες της εξαγωγικής εταιρείας, γνωστοποίησε πως αυτή στοχεύει σε ομαδοποιημένα προϊόντα, όπως προβλέπει η επιχειρησιακή μελέτη, που διενεργήθηκε από την Ernst & Young, η οποία τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, με στόχο να «επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την αύξηση των πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων από τους Έλληνες αγρότες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι το 55% των εξαγωγών στα οπωροκηπευτικά είναι σε χώρες πάρα πολύ χαμηλού εισοδήματος και τόνισε πως «δυστυχώς απουσιάζουμε από τις χώρες που έχουν υψηλά εισοδήματα και καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες». Πρόσθεσε δε, ότι οι ξένες αγορές είναι έτοιμες για τα ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. «Στόχος της εξαγωγικής εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα καλάθι προϊόντων, καθώς και την κρίσιμη αναγκαία ποσότητα, έτσι ώστε να γίνει δεκτή ως προμηθευτής για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία ορισμένων προϊόντων για να αποδείξει τα περιθώρια κερδοφορίας, που μπορεί να έχουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε πολλές αγορές από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της εξαγωγικής εταιρείας κάλεσε τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν μέλη οργανωμένων συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών, προκειμένου όπως είπε «να επωφεληθούν οι ίδιοι, ισχυροποιώντας την εμπορική τους δύναμη και αυξάνοντας το εισόδημά τους».