Συνεχίστηκε, σήμερα Παρασκευή (13/09) η 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, στην οποία μετείχαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, κατά την οποία κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Σε αυτήν μετείχε, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, που είχε επεξεργαστεί η ΕΘΕΑΣ επί του νομοσχεδίου, που στόχο έχουν τη διαφύλαξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το παρών έδωσε ο υφυπουργός, κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως «η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί το 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συνεπάγοντας πως αφουγκράζεται σε μέγιστο βαθμό το πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να ‘θεραπεύσει’ ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, αλλά είναι ευρύτερο, καθώς εμπεριέχονται θέματα, όπως αθέμιτου ανταγωνισμού, ελέγχων της αγοράς, ελληνοποιήσεων και κακών πρακτικών από διαφόρους μεταποιητές για την απόσπαση χρημάτων κ.α.. Πρόκειται, δηλαδή για ζωτικά θέματα, τα οποία βλάπτουν, τόσο τον παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό της απληστίας, καθώς στα τρόφιμα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, μιλώντας για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα δήλωσε πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πρακτικής, καλλιεργητικής και μεταποιητικής με ευρύτερη αξία. Στα εν λόγω προϊόντα, που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται προβλήματα καταστρατήγησης του όρου «ΠΟΠ», καθώς είναι ελκυστικός προς τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τα κέρδη των παρανομούντων να είναι μεγαλύτερα. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό πως διευθετείται η διοικητική διαδικασία, όπως και για εκείνον που διενεργεί τους ελέγχους, δηλαδή στην περίπτωσή μας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να εισηγείται τις ποινές. Ωστόσο, εμείς εμμένουμε πως θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι ποινές, αλλά και στην ποινική μετατροπή των κυρώσεων, συμπλήρωσε.
Επίσης, επί του νομοσχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ σημείωσε ότι δεν είναι θετικό το γεγονός πως σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι διαθέτουν ευρεία γκάμα ΠΟΠ προϊόντων, όπως είναι οι κροκοπαραγωγοί, οι μαστιχοπαραγωγοί, οι παραγωγοί μήλων και άλλες σημαντικές συνεταιριστικές οργανώσεις ελιάς, ελαιολάδου, κρασιού, σταφίδας, φέτας κτλ.
Ένα ακόμη μείζον σημείο, το οποίο πρέπει να εξεταστεί αφορά το Άρθρο 21, το οποίο προβλέπει μια σειρά εξουσιοδοτικών διατάξεων για τον υπουργό, ώστε να εφαρμοστεί το παρόν νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, παρατηρείται το εξής, από τη μία πλευρά πολλές αποφάσεις περνούν από διαβούλευση, άρα ενσωματώνουν προτάσεις και λοιπές παρατηρήσεις, ενώ άλλες δεν περνούν από την ανωτέρω διαδικασία. Άρα, ως ΕΘΕΑΣ προτείνουμε οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να περάσουν από μια διαδικασία διαβούλευσης προς τυχόν βελτιστοποίηση αυτών.
Επιπρόσθετα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ έκανε αναφορά στη σημασία ενεργοποίησης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της Εθνικής Επιτροπής για τη Φέτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να γίνει μια εξειδίκευση των μέτρων για τα ΠΟΠ προϊόντα, διαφορετική για τα ζωϊκής προέλευσης και διαφορετική για τα φυτικής προέλευσης.
Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως αυτό που εκλείπει από την αγορά είναι η ιχνηλασιμότητα, καθώς οι έλεγχοι, που διενεργούνται δεν πρέπει να είναι στιγμιαίοι. Για παράδειγμα στην ελιά, η ιχνηλασιμότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς μιλάμε για παραγωγούς, ποικιλίες κ.α. Άρα, η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων βοηθά στην πρόληψη. Επιπλέον, είναι σημαντικό πως στα φορολογικά παραστατικά διακίνησης, προστέθηκε υποχρεωτικά η αναγραφή ΠΟΠ/ΠΓΕ το οποίο είναι σημαντικό για την έναρξη της ιχνηλασιμότητας και καθιστά τις ποινές φορολογίας αποτρεπτικές για τους παραβάτες.
Επιπρόσθετα, πιλοτικά, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως θα μπορούσαμε να διαθέτουμε την τιμή παραγωγού στα ΠΟΠ προϊόντα, προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάσεις σε περιπτώσεις, όπου η τιμή είναι υποδιπλάσια.
Ακολούθως, απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των Βουλευτών της Επιτροπής, ο κ. Κορασίδης σημείωσε πως το γεγονός πως ομαδοποιείται η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων είναι θετική και συνιστά αποτρεπτική διαδικασία. Ωστόσο, χρειάζονται δύο καίριες παρεμβάσεις:
- Πρώτον, οι ποινές θα πρέπει να εφαρμόζονται γρήγορα, καθώς αυτή τη στιγμή προβλέπεται η διαδικασία επιβολής των ποινών, αλλά όχι η προθεσμία για την καταβολή αυτών προς όσους παρανομούν και
- Δεύτερον, η δημοσιοποίηση των ποινών με στόχο την προστασία των καταναλωτών.
Καταλήγοντας, ο κ. Κορασίδης προβαίνοντας σε ένα γενικό σχόλιο δήλωσε πως μετά τη δυστοπία που πέρασαν οι Συνεταιρισμοί, όπως και οι θεσμοί μέσα στην κρίση, καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται σήμερα, για την ανθεκτικότητα του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου, οι Συνεταιρισμοί να έχουν πολλαπλό ρόλο, είτε αυτό αφορά καινοτομίες, είτε προστασία περιβάλλοντος, καθώς θα πρέπει να καταστεί σαφές πως στην παραγωγική κοινότητα την πρώτη θέση πρέπει να την έχουν οι Συνεταιρισμοί.
*Να σημειωθεί πως κατατέθηκε από τον Γεν. Διευθυντή. κ. Μ. Κορασίδη, επιστολή της ΕΘΕΑΣ, που είχε σταλεί από τον Πρόεδρο, κ. Παύλο Σατολιά προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στις 26.02.2024 με μέτρα βελτίωσης στους ελέγχους της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με ιδιαίτερη αναφορά στα ΠΟΠ.