Διυπουργική σύσκεψη έλαβε χώρα χθες (11/01) στην Καρδίτσα στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας, που πραγματοποιούν κυβερνητικά στελέχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με κεντρικό θέμα την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Στην εν λόγω συνάντηση παρουσία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λοιπών κυβερνητικών στελεχών και αγροτοσυνεταιριστικών φορέων της περιοχής μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς. Παρόντες επιπλέον από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. ήταν ο Πρόεδρος του Α.Σ. Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Χρήστος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», κ. Αθανάσιος Καραΐσκος.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Σατολιάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε πως η ΕΘ.Ε.Α.Σ. από την πρώτη στιγμή, που σημειώθηκαν οι ανυπολόγιστες ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανταποκρίθηκε και στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε χρήσιμα στοιχεία για τις ζημιές που σημειώθηκαν προς ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, και απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της για την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, ζωοτροφών και εμφιαλωμένων νερών.
Παράλληλα, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. προέβη και στη σύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου του οποίου η πρώτη ενασχόληση ήταν να προταθούν μέτρα για την ανόρθωση και αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που ήταν και είναι προτεραιότητα. Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. παρέδωσε την εν λόγω μελέτη στον υπουργό, κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς ενημέρωσή του και αξιοποίηση των προτάσεων που περιέχει.
Στη συνέχεια, ο κ. Σατολιάς και κατόπιν συζητήσεων με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στη Θεσσαλία, μιλώντας από το βήμα, ζήτησε:
- Τήρηση του χρονοδιαγράμματος καταβολής των αποζημιώσεων.
- «Πάγωμα» των όποιων οικονομικών υποχρεώσεων επιβαρύνουν τους εν λόγω πολίτες, καθώς καθίσταται αδύνατη η αποπλήρωμή τους.
- Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για τη στήριξη των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές.
- Να στηριχθούν οι αγρότες των πληγέντων περιοχών, καθώς εντοπίστηκαν προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων και οι αγρότες είχαν περαιτέρω απώλειες εισοδήματος.
- Οι πληγέντες αγρότες να μπορούν να απασχολούνται προσωρινά και σε άλλους κλάδους χωρίς να χάνουν την ιδιότητά τους, λόγω των συνθηκών, που επικρατούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους μετά τις καταστροφές.
- Να εφαρμοστεί άμεσα το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ.
- Να αποπληρωθούν οι αποζημιώσεις, που υπολείπονται από τον Ιανό.
- Να εφαρμοστεί πρόγραμμα net metering, που θα αφορά τους αγρότες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
- Να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο της εν λόγω σύσκεψης, από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Αμέσως μετά τις πλημμύρες κινηθήκαμε ταχύτατα σε τρία επίπεδα:
- Πρώτον, αποτρέψαμε την υγειονομική κρίση.
- Δεύτερον, φροντίσαμε οι πληγέντες να νιώσουν τη στήριξη της πολιτείας. Περισσότερα από 450 εκατ. € έχουν διατεθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.
- Τρίτον, λαμβάνουμε σειρά μέτρων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
«Πράττουμε αυτό που επιβάλουν οι κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και η συνείδηση όλων μας και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει για να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος που τόσα προσφέρει στην εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε, δεν σταματάμε, παρά μόνο όταν λύσουμε και το τελευταίο πρόβλημα. Είμαστε εδώ, δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας και φυσικά δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε με κανέναν, αρκεί να έχει προτάσεις και να μη υπηρετεί κομματικά συμφέροντα».
Με τη σειρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως εντός του επομένου 15νθημέρου θα δοθεί για διαβούλευση η ρύθμιση που θα προβλέπει την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία και αμέσως μετά θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση. «Πρέπει να ξαναδούμε από το μηδέν, το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, γιατί χωρίς νερό δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο τόπος. Η σωστή διαχείριση των υδάτων είναι ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία. Και αυτή αποτελεί ευθύνη όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (με τηλεδιάσκεψη), ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Νεκτάριος Βιδάκης. Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Χρήστος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», κ. Αθανάσιος Καραΐσκος.