Ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων, οι Γερμανοί αγρότες προχώρησαν σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, σχηματίζοντας μπλόκα χιλιομέτρων με τρακτέρ στους αυτοκινητοδρόμους.
Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μερική αναθεώρηση όσων αρχικά είχε προγραμματίσει και αναμένεται να προβεί σε σταδιακή κατάργηση της επιδότησης για το ντίζελ μέχρι το 2026, διατηρώντας την έκπτωση φόρου στα γεωργικά οχήματα. Οι ανωτέρω αποφάσεις της Γερμανίας για την περικοπή επιδοτήσεων στους αγρότες συμπεριλήφθηκαν στο νέο έκτακτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε ως απόρροια του προβλήματος που προέκυψε με τον προϋπολογισμό του 2024, όταν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διοχέτευση 60 δισεκατομμυρίων στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό τα οποία αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Reuters η σχετική επιδότηση για τα καύσιμα θα μειωθεί κατά 40% φέτος, κατά 30% το 2025 και θα τερματιστεί οριστικά από το 2026, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο εισόδημα των αγροτών, το οποίο αναμένεται να καταστεί μη βιώσιμο.
Σε όλα αυτά έρχεται να συνυπολογιστεί και το επιπλέον βάρος που επωμίζονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα καύσιμα είχαν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του αγρότη, με το εισόδημά του να μειώνεται σημαντικά και κατά συνέπεια να μιλάμε για εγκατάλειψη της υπαίθρου.
German farmers and train drivers are scaring the country’s bosses – The Economist https://t.co/y9ulAaxXUk via @GoogleNews
— TheUrbanNewz (@TheUrbanNewz) January 12, 2024
Παράλληλα, προβαίνοντας σε μία ανασκόπηση της περσινής χρονιάς στην Ελλάδα, ο πρωτογενής τομέας επλήγη σημαντικά μέσα από ένα σπιράλ αρνητικών επιπτώσεων.
Αρχικά, με την έναρξη του έτους 2023 ξεκίνησε η εφαρμογή των αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ, η οποία βρήκε απροετοίμαστους τους αγρότες, καθώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, κινδυνεύουν με απώλεια εισοδήματος. Στις εν λόγω εξελίξεις, προστέθηκαν και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και ασυνήθιστα για την εποχή, τα οποία επέφεραν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δη στις αμπελοκαλλιέργειες λόγω της εξάπλωσης ασθενειών. Αποκορύφωμα όλων αυτών, αποτέλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου πλημμύρισαν χιλιάδες εκτάσεις με τεράστιες απώλειες, τόσο σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, όσο και σε υποδομές και εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, κρίνοντας από τις μειωμένες τιμές παραγωγού που παρατηρούνται στο γάλα συνυπολογίζοντας μάλιστα δε και τα κόστη που καλούνται να αποπληρώσουν οι κτηνοτρόφοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εγκατάλειψη του επαγγέλματος, η οποία θα έχει σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία της υπαίθρου, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Άρα, το εισόδημα και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων επιβαρύνεται περαιτέρω, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς και εντατικοί έλεγχοι της αγοράς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας.
Για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και για όσα προκύπτουν εις βάρος των αγροτών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η δυναμική και η ανοχή των αγροτών, που επιδεικνύεται στα εν λόγω ζητήματα και παράλληλα οι φορείς να προσπαθούν για τη συνεχή στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση σημείωσε πως «διαχρονικά οι Έλληνες αγρότες εξαντλούν το περιθώριο του διαλόγου, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως όταν θίγεται το εισόδημά του και το μέλλον του, ξεσηκώνεται».