Η ΕΘΕΑΣ μετείχε στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας το μεσημέρι της Δευτέρας (11/11) με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών απ’ όλη τη χώρα με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Από την ΕΘΕΑΣ έδωσαν το παρών τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Καραΐσκος και Γιάννης Γλεντζάκης, ο κ. Χρήστος Τσομπάνος, Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σίνδου Α’, και ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ. Από πλευράς των εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά προτάσεων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν οι κάτωθι προτάσεις:
- Λήψη μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης των ασθενειών της πανώλης και της ευλογιάς
- Άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ακόμη κι όσων δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα
- Αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές
- Επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβίασαν τα μέτρα – Η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας
- Μέριμνα για να ολοκληρωθεί το Μέτρο 5.2 και κατ’ αντιστοιχία όσων κτηνοτρόφων τα ζώα σφάζονται λόγω πανώλης και ευλογιάς
- Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την ταχύτερη αντιμετώπιση αντίστοιχων συνθηκών
- Παροχή συμβουλών προς τους κτηνοτρόφους κατόπιν σύμπραξης της ΕΘΕΑΣ, με Πανεπιστήμια, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς
- Προώθηση διαδικασιών αναπαραγωγής για βελτιωμένες ελληνικές φυλές
- Αντιμετώπιση θεμάτων καταβολής ενισχύσεων
Με τη σειρά του, ο υπουργός απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.
Ο υπουργός εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται ο τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Επιπλέον, στη σύσκεψη τέθηκαν γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Τέλος, να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και 15 Ενώσεις, Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα.