Σήμερα 1η Ιουνίου, όπως και κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, μια ημέρα, η οποία καθιερώθηκε από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 2001. Το γάλα πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα γεωργικά προϊόντα στον πλανήτη, το οποίο περιέχει ένα ισχυρό μείγμα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, το οποίο τροφοδοτεί την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα προϊόν, το οποίο είναι αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις.
Σε εθνικό και κατ’ επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κτηνοτρόφος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά αστάθμητων παραγόντων, οι οποίοι ελλοχεύουν κινδύνους για το μέλλον του κλάδου. Ο αγροτικός κλάδος και ειδικότερα ο τομέας της κτηνοτροφίας επλήγησαν σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, βιώνοντας διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση), που επέφεραν αλλαγές στην παραγωγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Χαρακτηριστικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και στα φυτοφάρμακα και τη μείωση του εισοδήματος του γεωργού και του κτηνοτρόφου.
Μάλιστα δε, τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι καταναλωτές επιβαρύνονται και από τις σημαντικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές από «το χωράφι στο ράφι», κρίνοντας αδήριτη την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους αισχροκερδούν. Παράλληλα, όπως τόνισε το πρωί του Σαββάτου (01/06), ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο, οι οποίοι πέρα από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεισφέρουν σημαντικά στην ύπαιθρο, ενισχύοντας την τοπική, αλλά και εθνική οικονομία.
Τα στοιχεία παραγωγής γάλακτος
Αξίζει να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΑΤΡΑ, «iMilkElgo», το 2023 η παραγωγή γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα ανήλθε σε 160.170.438 κιλά, η παραγωγή πρόβειου σε 732.366.924 κιλά και του αγελαδινού σε 636.579.992 κιλά. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το thetotalbusiness.com, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γάλακτος στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που φτάνει τους 32 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούν η Γαλλία με ετήσια παραγωγή περίπου 25 εκατομμύρια τόνους, η Ολλανδία με ετήσια παραγωγή περίπου 14 εκατομμύρια τόνους και η Ιταλία με παραγωγή περίπου 12 εκατομμύρια τόνους.
Από τα ανωτέρω λοιπόν, συνεπάγεται πως ο τομέας της γαλακτοπαραγωγής διαθέτει προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί το εισόδημα του κτηνοτρόφου και ταυτόχρονα να προστατευθεί ο κλάδος παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως αιχμή του δόρατος για τη χώρα μας αποτελεί η φέτα, ένα προϊόν, με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.