Πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη 30 Μαΐου στην Καλαμάτα, η 15η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, υπό την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Βουλευτού Ν. Κορινθίας, κας. Μαριλένας Σουκούλη, του Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας κ. Περικλή Μαντά, του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μεσσηνίας κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας κ. Σπυρίδωνα Ζαχαριά, του Δημάρχου Μεσσηνίας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, του Δημάρχου Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του Αντιδημάρχου Νεμέας κ. Αθανασίου Καρκώνη. Στην εν λόγω Επιτροπή Παρακολούθησης μετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Των συνεδριάσεων προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριος Οδ. Παπαγιαννίδης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, των Υπουργείων, των Υπηρεσιών, καθώς και λοιπών Φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των εν λόγω τομεακών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο των δύο συνεδριάσεων καταγράφηκε η ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, καθώς και οι εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις του σε επίπεδο πληρωμών και κατ΄ επέκταση απορρόφησης ενωσιακών πόρων, ενώ έγινε αναφορά σχετικά με την ενεργοποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και τον χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών.
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης
Ο υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης στον χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας όμως ταυτόχρονα βιώσιμους όρους, μέσα από έναν ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε στο πλαίσιο, τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και ο οποίος θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός στάθηκε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του ΠΑΑ και στις βασικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την επιτάχυνση της εφαρμογής του.
Στο πλαίσιο των εργασιών των δύο Επιτροπών Παρακολούθησης, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων, σχετικά με:
- Την πορεία υλοποίησης και το χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών του ΠΑΑ 2014-2022,
- Την πορεία υλοποίησης, την έγκριση κριτηρίων επιλογής παρεμβάσεων και το χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027,
- Τον οδηγό δημοσιότητας και προβολής του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027,
- Την εθνική επιτροπή AKIS (Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας)
- Τα διακρατικά προγράμματα συνεργασίας WetlandSolutions4Change και ΡΙ΅ΕΤ για τους υγροτόπους.
- Το σύστημα παρακολούθησης καταγγελιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, Μόσχου Κορασίδη
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης δήλωσε: «Η ΕΘΕΑΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ είχε μια πολύ καλή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους συναδέλφους από το υπουργείο. Επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα, δυστυχώς όμως για τους αγρότες ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς σε εκείνους είχε επιπτώσεις στο εισόδημα με αποτέλεσμα και τις μεγάλες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δύο ήταν τα προβλήματα, που εντοπίστηκαν την πρώτη χρονιά, αρχικά οι αγρότες έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση, η οποία απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις και περισσότερο χρόνο, με τους ίδιους να εξέρχονται από μία τριπλή κρίση (πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες από πλευράς σας ήταν θετικές, όπως και η ΕΘΕΑΣ από πλευράς της κατέθεσε προτάσεις, ούσα σε απόλυτη συνεργασία με τους αρμοδίους.
Το ζητούμενο όμως της απλοποίησης της διαδικασίας του ΣΣ ΚΑΠ παραμένει. Αν και είχαμε κάποια πρόσφατα αποτελέσματα, δεν αρκούν, καθώς εξακολουθεί να παραμένει πολύπλοκη. Ήδη οι αγρότες, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, επιβαρύνονται σημαντικά σε καθημερινή βάση στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εργασιών τους, και δεν πρέπει και δεν μπορούν να σπαταλούν χρόνο στην αντιπαραγωγική γραφειοκρατία. Είναι αναγκαίο να επιλυθεί το ζήτημα του γραφειοκρατικού κόστους, που είναι δυσβάσταχτο.
Το δεύτερο ζήτημα, που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως η απλοποίηση μπορεί να ξεκινήσει και σε πιο απλά πράγματα. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, θα πρέπει να απλοποιηθούν. Για παράδειγμα, γιατί ένας παραγωγός που υποβάλλει τη σχετική δήλωση, η οποία δεν έχει μεταβολές θα πρέπει να την υποβάλει εξ αρχής κάθε χρονιά, μπαίνοντας σε επιπλέον έξοδα, γι’ αυτό τονίζουμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει σωστά το ΟΣΔΕ, με απλοποιήσεις. Η ΑΑΔΕ δείχνει ένα πρακτικό τρόπο για τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν αλλαγές και υποβάλλονται προ συμπληρωμένες εύκολα για τους πολίτες.
Ένα άλλο μείζον θέμα, στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Το θέμα των βοσκοτόπων είναι η ‘αχίλλειος πτέρνα’ σε πολλά θέματα της εφαρμογής της ΚΑΠ, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Επιπρόσθετα, θα ήθελα τη συμβολή των Υπηρεσιών και της Διαχειριστικής σε ένα φαινόμενο που φέτος παρατηρήθηκε έντονα. Συγκεκριμένα, είχαμε μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών, η οποία υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ, λόγω της απαίτησης καταβολής μεγάλων ποσών αδικαιολόγητων και καταχρηστικών σε Συμβούλους ή ΚΥΔ. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως θα πρέπει να κάνουμε μια ανασκόπηση των Προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν την περσινή χρονιά 2023, ώστε να δούμε φέτος το 2024 ποια σημεία χρήζουν βελτιώσεων. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να βασιστούμε στους Συνεταιρισμούς και στους τεχνικούς τους, ώστε να δίνονται οι συμβουλές οργανωμένα προς τους παραγωγούς». «Θα πρέπει, λοιπόν να κάνουμε μια αξιολόγηση του ’23, για να δούμε πώς θα κινηθούμε το ’24, κάνοντας τις απαραίτητες βελτιώσεις» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κορασίδης.