Για τις τεράστιες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι τιμές από το χωράφι στο ράφι και για τα τέσσερα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μίλησαν στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σίνδου και μέλος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Χρήστος Τσομπάνος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Μόσχος Κορασίδης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η απόδοση των μέτρων θα αρχίσει να φαίνεται στο «ράφι» στα τέλη Μάρτη.
Ειδικότερα, το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης, που επιβάλλει στους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντά τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές και περιορίζει το πιστωτικό τιμολόγιο σε ποσοστό έως και 3%, αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των τιμών. Για την παρούσα συνθήκη, ο κ. Χρήστος Τσομπάνος, σχολίασε από την πλευρά του πως στο μοσχαρίσιο κρέας και στον παραγωγό παρατηρείται μια άνοδος τιμών.
Με τη σειρά του, ο κ. Κορασίδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, σημείωσε πως «συνολικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν πολλά χαρακτηριστικά». «Εμείς στην ΕΘ.Ε.Α.Σ. ασχολούμαστε έντονα με το θέμα του ανοίγματος της ψαλίδας, που παρατηρείται στις τιμές από το χωράφι στο ράφι» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «ενώ έχουμε μικρές αυξήσεις στις τιμές του παραγωγού λόγω της ενεργειακής κρίσης, η τιμή στο ράφι είναι σημαντικά μεγαλύτερη, φτάνοντας μέχρι και το 30%». Η εν λόγω αύξηση τιμών ορίζεται ως πληθωρισμός της απληστίας, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής, η άνοδος του κόστους επιτυγχάνεται από τις επιχειρήσεις μέσω «τρικ» εκπτώσεων ή επιστροφές χρημάτων, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η άνοδος των τιμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνταν πως τα προϊόντα δεν ήταν κατάλληλα. «Το πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας πρόκειται για ένα εξυγιαντικό μέτρο, όμως δεν αρκεί. Για να καταπολεμηθεί το ζήτημα της ακρίβειας, θα πρέπει να δούμε συνολικά όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, που έχουν υπερβολικές αυξήσεις» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Κορασίδης σημείωσε πως η αύξηση τιμών επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, κι έτσι οι αγρότες επηρεάζονται διπλά, τόσο ως παραγωγοί, όσο και ως καταναλωτές λόγω του μειωμένου εισοδήματος. Άρα, πρώτοι οι αγρότες ενδιαφέρονται για τη μείωση της ψαλίδας με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παρεμβάσεις.