Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς αμπελιού για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.
Ευδεμίδα (πεδινές περιοχές)
Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη, η γ’ πτήση του εντόμου.
Συστάσεις
Οι προνύμφες της 3ης γενιάς της ευδεμίδας προσβάλλουν τις ράγες την εποχή που αυτές ωριμάζουν, ενώ ταυτόχρονα αυτές μολύνονται από παθογόνους μύκητες και βακτήρια (βοτρύτης κα) που τις σαπίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας στην παραγωγή, που προκαλείται από τις προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου, οφείλεται στις δευτερογενείς σήψεις.
Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα επιτραπέζια σταφύλια και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται μεγάλες προσβολές από τη β’ γενεά της ευδεμίδας.
Να γίνει καταπολέμηση στις παρακάτω ημερομηνίες:
- Με την παραλαβή δελτίου με σκευάσματα που παρουσιάζουν και ωοκτόνο δράση, ή
- 26-29 Ιουλίου με προνυμφοκτόνα σκευάσματα
Συνιστάται η τακτική διενέργεια ελέγχου της προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα, το εντομοκτόνο και την ημερομηνία του τρύγου.
Ωίδιο
Αναστολή της ταχύτατης ανάπτυξης του παθογόνου εξαιτίας του καύσωνα. Θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή (υψηλά) επίπεδα με τη βελτίωση των θερμοκρασιών. Συνιστάται η παρακολούθηση γιατί οι βότρυες εξακολουθούν να είναι επιδεκτικοί προσβολής από τον μύκητα. Σχίσιμο των ραγών ως αποτέλεσμα προσβολής από το παθογόνο, είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη.
Συνιστάται να δίνεται μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.
Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος.
Βοτρύτης (Τεφρά Σήψη)
Προσβάλλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν προσβολές.
Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας, καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στη μείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής.
Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και με την καταπολέμηση της ευδεμίδας.
Συνιστάται η διενέργεια μίας επέμβασης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης και ενός δεύτερου 3-4 εβδομάδες πριν τον τρύγο.
Περονόσπορος
Στις πεδινές περιοχές έχει εξαντληθεί το δυναμικό των πρωτογενών μολύνσεων. Οι συνθήκες δεν ευνοούν προσβολές.