Μετά από 25 χρόνια ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (15/05) στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ, ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου προχωρά στην έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη εποχή. Μέσω του σχεδίου των γενικών αξόνων του νέου ΕΛΓΑ το ΥπΑΑΤ επιδιώκει:
- Ψηφιοποίηση του Οργανισμού,
- Προσαρμογή στην κλιματική κρίση
- Κάλυψη νέων κινδύνων
Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες να καταθέτουν τις προτάσεις, τις σκέψεις τους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή στο elga.gr/neos-elga/ ή στο email neos.elga@minagic.gr. Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα ασφαλίζονται η ιχθυοτροφία, η χοιροτροφία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ θα προσφέρεται 100% κάλυψη.
Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από το την ΕΕ μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Εξήγησε δε, ότι ο σημερινός κανονισμός δεν καλύπτει φαινόμενα, όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, αλλά και τα δύο αυτά είναι προς συζήτηση με τον νέο κανονισμό, ως προαιρετικοί κίνδυνοι.
Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης
Οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης που προτείνονται είναι:
- Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
- Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
- Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια (πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, καύσωνας, παγετός) με νέα προγράμματα καλύψεων
- Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
- Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
- Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ηρτημένης ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
- Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
- Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
- Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
- Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
- Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας
Ενίσχυση του συνεργατισμού
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργατικής αντίληψης μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί, όπως:
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές με στόχο να προστεθούν ακόμη οκτώ στις οκτώ που ήδη λειτουργούν.
- Κοινή επιτροπή ΕΘΕΑΣ και ΥΠΑΑΤ που κωδικοποιεί τη συνεταιριστική νομοθεσία και την εκσυγχρονίζει με βάση τις ανάγκες της εποχής.
- Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή της.
Να αναφέρουμε πως η ανωτέρω κοινή επιτροπή απαρτίζεται από:
α) Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονιστή, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Μαρία Κουνάβη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού, με βαθμό Α’, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Αργυρώ Αργύρη, Νομικό, Συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Χρήστο Φλώρο, Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ) Μόσχο Κορασίδη, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ) Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, Ερευνητή Α΄- Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), επιστημονικό συνεργάτη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Μύρωνα Χιλετζάκη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Μικρών Συνεταιρισμών, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Παναγιώτη Καλφούντζο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι) Γεώργιο Αποστολόπουλο, Νομικό Σύμβουλο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνοντας πως όντως ορισμένες δράσεις του Οργανισμού έχουν τεθεί υπό μερική εποπτεία από την ΕΕ, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η εποπτεία έχει ανατεθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και πως στην τελική «καλό θα κάνει στον Οργανισμό, υπό την έννοια ότι λύνει τα χέρια στην πολιτική ηγεσία για να προχωρήσει στην εξυγίανση που επιδιώκει ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία και με βάση τους κανόνες της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βόσκησης, σημειώνοντας ότι μόνο τρεις Περιφέρειες, πλέον, αρνούνται να αναλάβουν την σύνταξή τους, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πάρει πρωτοβουλία του ίδιο το υπουργείο. Τόνισε δε, ότι αν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας μας, το οποίο θα παρακρατηθεί από τις αγροτικές ενισχύσεις.