Για το ύψος των ζημιών στη Θεσσαλία μίλησε σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Το 80% της αποτίμησης της ζημιάς θα είναι δυνατό την Παρασκευή το πρωί, με τη σύγκριση των νέων δορυφορικών εικόνων του Copernicus και το 100% της καταγραφής των ζημιών θα είναι εφικτό με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Αυγενάκης, ήδη ο ΕΛΓΑ δέχεται δηλώσεις από τους πληγέντες, για τις ζημιές που υπέστησαν στη φυτική και ζωική παραγωγή, ώστε να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν η προκαταβολή των αποζημιώσεων που θα λάβουν, ενώ η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής έχει ανοίξει από τις 11 Σεπτεμβρίου.
«Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, υπάρχει και ελπίδα. Θα το παλέψουμε», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
«Εμείς, θέλοντας να αποβάλουμε το άγχος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια ημερομηνία, μια στενή υπηρεσιακή γραφειοκρατική διαδικασία, πρώτον σε ό, τι αφορά τη συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, είπαμε ότι μην περιμένετε να έρθει εκτιμητής. Προς Θεού, προχωρήστε αμέσως στα βήματα που έχει υποδείξει η Υγειονομική Υπηρεσία και η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια που έχει την επίβλεψη γι’ αυτή τη διαδικασία. Δηλώστε στη συνέχεια ό,τι έχετε χάσει από το ζωικό σας κεφάλαιο και εμείς θα αποζημιώσουμε. Δεν θα έρθει εκτιμητής γιατί προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση ενός πιθανού υγειονομικού προβλήματος που μπορεί να ξεσπάσει αν δεν είμαστε γρήγοροι» τόνισε ο υπουργός.
Για το πότε τα εδάφη θα καταστούν καλλιεργήσιμα τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, ξεκίνησε ήδη εδαφολογικές έρευνες για να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση στους παραγωγούς και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να καλλιεργήσουν.
Έχοντας ζήσει από κοντά την αγωνία των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου δουλεύουμε συντονισμένα για να δώσουμε άμεσες λύσεις, τόνισε ο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευσε στο Στρασβούργο, με στόχο την εξασφάλιση των όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από την ΕΕ. «Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Η χώρα μας εμπνέει αξιοπιστία, σοβαρότητα και στιβαρότητα στην Ευρώπη και αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου διεκδίκησε και εξασφάλισε, τη γενναία στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, είπε ο ΥπΑΑΤ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ, ο ΥπΑΑΤ παρέπεμψε στο γεγονός ότι η πόλη της Καρδίτσας, όπου είχε θωρακιστεί μετά τον ΙΑΝΟ, δεν υπέστη ζημιές.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη συλλογή νεκρών ζώων, είπε ότι μέχρι σήμερα, στις 9.00 το πρωί, είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ τα εξής νεκρά ζώα:
1. 49.050 Αιγοπρόβατα
2. 19.295 Χοίροι
3. 4.186 Βοοειδή
4. 40.330 Πτηνά
Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.