Το Αμύνταιο Φλώρινας με σήμα κατατεθέν την ποικιλία του Ξινόμαυρου έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους του αγροτικού τομέα και δη της αμπελουργίας να γευτούν κρασιά της εν λόγω ποικιλίας στο 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Amyndeon Oenos» στις 18-19 Νοεμβρίου.
Η εμπνεύστρια της εν λόγω σημαντικής πρωτοβουλίας ήταν η αντιδήμαρχος Αμυνταίου και Ταμίας στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, κα. Διαμάντω Κρητικού. Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ για τη σημασία διεξαγωγής του Φεστιβάλ δήλωσε πως «με το Φεστιβάλ Ξινόμαυρου, βάλαμε ένα λιθαράκι για να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσεται και να έχουμε ένα πιο θετικό πρόσημο».
Στη συνέχεια, η κα. Κρητικού ερωτηθείσα για την παραγωγή κι αν αυτή επηρεάστηκε από τις φετινές καιρικές συνθήκες, σημείωσε πως: «το Αμύνταιο αντιστάθηκε στην κλιματική αλλαγή και έκανε πολύ ποιοτικά σταφύλια. Για να γίνει ένα καλό κρασί, χρειάζεται η βάση». Το μυστικό για την ποικιλία του Ξινόμαυρου, όπως συμπλήρωσε η κα. Κρητικού είναι πως εδώ και 100 χρόνια υπάρχει ακόμη αμπέλι, που δεν έχει χαλάσει, οπότε αυτά τα χαρακτηριστικά μας έδειξαν, πως μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποδώσει. «Πρόκειται για μια ποικιλία που έχει να δώσει πολλά ακόμη» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου, να αναφέρουμε πως η πρώτη ημέρα της ημερίδας απαρτιζόταν από τράπεζες συζήτησης με θέματα, που αφορούσαν την αμπελουργία στη ζώνη του Αμυνταίου, την οινοποίηση στη ζώνη ΠΟΠ και τη σύνδεση της ποικιλίας με τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Στις εν λόγω συζητήσεις μετείχαν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος τοποθετήθηκε για το μέλλον της αμπελουργίας και οινοποιίας στην Ελλάδα, αλλά και για τη σημασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ τόνισε τη σημασία προβολής και προώθησης των αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων που είναι συνυφασμένα με την περιοχή, όπως είναι η ποικιλία του Ξινόμαυρου στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα.
Επιπλέον, να αναφέρουμε πως το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε Οινογνωσία ξινόμαυρου και blends από τα οινοποιεία της
περιοχής, η οποία συνοδεύθηκε από γαστρονομικές προτάσεις τοπικών εστιατορίων και παραγωγών. Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αμπελώνες, τοπικές επιχειρήσεις και γευσιγνωσία στα οινοποιεία της περιοχής.
Παρών και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης
Επιπλέον, στο 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου παραβρέθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Στην τοποθέτηση του, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο υφυπουργός μίλησε, εστιάζοντας στις δυνατότητες που μας προσφέρει η Νέα ΚΑΠ, στο σχεδιασμό που υλοποιεί το υπουργείο, με σκοπό την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που αυτή προσφέρει και στα αποτελέσματα, τα οποία η ηγεσία του ΥπΑΑΤ φιλοδοξεί να πετύχει συνολικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ειδικότερα για τον αμπελουργικό και οινικό τομέα.
Ο κ. Σταμενίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τομεακές παρεμβάσεις που εμπεριέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 για το κρασί και τους αμπελώνες, τονίζοντας ότι αυτές σχεδιάστηκαν με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες για ενίσχυση του κλάδου, τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της τυποποίησης – πιστοποίησης, τη βελτίωση των εξαγωγών μέσω της ενίσχυσης των δράσεων προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες και τέλος, τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος των οινοποιείων.
Σημείωσε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον υπουργό, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, εφαρμόζει ήδη πολιτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο το εμπορικό ενδιαφέρον, την εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών, αλλά και για την υιοθέτηση πρακτικών για καλύτερο και ποιοτικότερο τελικό προϊόν. Κλείνοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές που θα δώσουν στο ελληνικό κρασί τη δυναμική, ώστε να αναπτυχθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει.
Τέλος, να αναφέρουμε πως το παρών στο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Ανδρέας Δημητρίου.