Τον Αύγουστο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον αγροδιατροφικό τομέα ανήλθε σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την ελαφρά μείωση σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024.
Το πλεόνασμα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε σε 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 431 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από την ίδια περίοδο το 2023, χάρη στην ισχυρή έναρξη των εξαγωγών της ΕΕ στις αρχές του έτους. Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει σταθερές επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξαγωγές
Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθαν σε 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 10% από τον Ιούλιο αλλά κατά 1% υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2023. Οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο αυξήθηκαν στα 155,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, με εξαγωγές αξίας 35,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (+3%), ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+10%), λόγω των υψηλότερων τιμών και του όγκου βασικών προϊόντων, όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν σημαντικά. Για την Κίνα, αυτό εξηγείται ιδίως από τη μείωση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (+58%) χάρη στις υψηλές τιμές. Αντίθετα, οι εξαγωγές δημητριακών μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ (-13%) σε αξία λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά +6%. Η αύξηση του όγκου των εξαγωγών ζάχαρης και ισογλυκόζης ανήλθε σε +184%, καθιστώντας την ΕΕ και πάλι καθαρό εξαγωγέα.
Εισαγωγές
Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθαν σε 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 8% από τον Ιούλιο του 2024, αλλά +23% υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2023. Οι σωρευτικές εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ανήλθαν σε 111 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.
Η Βραζιλία παρέμεινε η κορυφαία πηγή εισαγωγών της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, παρά τη μείωση κατά 5% λόγω των χαμηλότερων τιμών των ελαιούχων σπόρων και του όγκου των σιτηρών. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία και η Τυνησία παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις λόγω των υψηλότερων τιμών για το κακάο και το ελαιόλαδο, ενώ οι εισαγωγές από την Αυστραλία είχαν τη μεγαλύτερη μείωση (-38%) λόγω των μειωμένων όγκων και τιμών ελαιοκράμβης.
Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+33%) σε σύγκριση με το 2023 λόγω της αύξησης των τιμών του κακάο. Οι εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 654 εκατομμύρια ευρώ (+93%) από τον Ιανουάριο, λόγω τόσο των υψηλότερων όγκων όσο και των τιμών. Αντίθετα, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ (-13%) σε σύγκριση με το 2023 λόγω των χαμηλότερων τιμών και οι εισαγωγές σιτηρών μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ (-20%) κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών.