Τους ευρωπαϊκούς δρόμους «κατακλύζουν» οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι οποίοι ξεσηκώνονται, τόσο λόγω της αύξησης του αγροτικού πετρελαίου, όσο και των πολιτικών, που ακολουθούνται στον πρωτογενή τομέα. Τις κινητοποιήσεις των αγροτών «επισκίασε» ο θάνατος δύο ανθρώπων στη Γαλλία, όταν αυτοκίνητο έπεσε στο οδόφραγμα που είχαν στήσει οι αγρότες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, να αναφέρουμε πως αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις σε Ολλανδία και Βέλγιο.
Η εικόνα στην Ελλάδα δεν απέχει σημαντικά από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στήνονται δύο μπλόκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία επλήγη σημαντικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται αγροτικές κινητοποιήσεις και σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Μόσχος Κορασίδης μιλώντας στην «Καθημερινή» για τις ανωτέρω συνθήκες, δήλωσε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνουν χώρα, καθώς μετά την περίοδο της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση έχουν συσσωρευτεί μια σειρά από προβλήματα στον αγροτικό τομέα με σημαντικές συνέπειες στο κόστος παραγωγής, αλλά και στη Νέα ΚΑΠ λόγω των αλλαγών που επήλθαν ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων.
Στις εν λόγω κρίσεις έρχεται να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή, μια ιδιαίτερα σημαντική και επιβλαβής παράμετρος για τη γεωργία. Συγκεκριμένα, το 2023 υπήρξε η πιο ζεστή χρονιά με σημαντικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, τη στιγμή που στο 20% των Ευρωπαίων αγροτών, προκλήθηκε 30% επιπλέον ζημιά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας».
Παράλληλα, συνυπολογίζοντας πως «ορισμένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατέχουν μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες είναι οικονομικές επιχειρήσεις και είναι ευαίσθητες στις μεταβολές κόστους», οι διεκδικήσεις των Ελλήνων αγροτών «δεν ορίζονται ως συνδικαλιστικού τύπου, αλλά σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορασίδης.
Επιπλέον, ένα από τα μείζονα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες «είναι η νέα ΚΑΠ, που άρχισε να επανασχεδιάζεται το 2018 και έθεσε ένα αυστηρότερο πλαίσιο παραγωγής, προκειμένου να τιθασεύσει τη σπατάλη πόρων. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, απαιτούνται επενδύσεις που κι αυτές έχουν επιπρόσθετο κόστος, ανεξάρτητα αν κινείται προς μια σωστή, «πράσινη» κατεύθυνση.
Στις ως άνω παραμέτρους, θα πρέπει και οφείλουμε να εστιάσουμε σε ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο έχει επισημάνει η ΕΘΕ.Α.Σ. και αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι προμηθευτές εξοφλούν καθυστερημένα τους παραγωγούς, με τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων, που παρατηρούνται στα ράφια να μειώνουν περαιτέρω τις τιμές στα προϊόντα των αγροτών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ώστε να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά και να επιτευχθεί η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας «θα ήταν σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος των Συνεργατικών Σχημάτων και των ομάδων παραγωγών, αφού μόνο έτσι μπορεί να υπάρξουν καλύτερη διαχείριση του κόστους παραγωγής και ωφέλεια από την κοινή εμπορία των προϊόντων».