Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έπληξαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Meteo.gr, η ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα κατά το τριήμερο 16-18 Ιουνίου είχε ως κύρια χαρακτηριστικά:
(α) τις κατά τόπους μεγάλης διάρκειας και ισχυρές βροχοπτώσεις και
(β) τις καταιγίδες σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν και χαλαζοπτώσεις.
Οι δήμαρχοι Αμυνταίου και Θέρμης ζητούν οι περιοχές να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Ειδικότερα, στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπως, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Φλώρινα.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Αμυνταίου έχει ζητήσει η περιοχή να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές και ζημίες σε όλο το εύρος του δήμου. Ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, κ. Στέλιος Δεμερτζίδης δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Έχουμε υποστεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν τα βυτιοφόρα για τη μεταφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και ζωοτροφών. Σοβαρές, όμως, είναι και οι ζημιές σε δασικούς δρόμους, αλλά και στις καλλιέργειες κερασιού, που αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, μεγάλες είναι οι καταστροφές σε φρούτα και κηπευτικά, όπως ο αρακάς, οι φράουλες και η πατάτα».
Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δήμος Θέρμης υπέβαλε αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από την ισχυρή νεροποντή της 17ης Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε μετά από αυτοψία.
Συγκεκριμένα, από τις αυτοψίες προέκυψε ότι η περιοχή, η οποία επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή είναι αυτή του Φράγματος Θέρμης. Οι ζημίες εντοπίζονται σε τρία σημεία και σε περιοχές κατά μήκος του ρέματος το οποίο κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από την περιοχή του Χορτιάτη. Στο αίτημα για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και τα Βασιλικά, όπου επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εισροής υδάτων σε κατοικίες και αγροικίες.
Δύσκολη η κατάσταση για τους αμπελουργούς στο Ηράκλειο
Να αναφέρουμε πως από τις αρχές Ιουνίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί και στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με θέμα τη διαχείριση των προβλημάτων στην αμπελουργία και ελαιοκομία από τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κατά τη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι έχουν καταγραφεί εκτενείς μολύνσεις περονόσπορου στα αμπέλια του νησιού, που παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καλλιεργητικές επεμβάσεις των παραγωγών, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αντιμετωπίζονται, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.
Αντίστοιχα, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και τις ελαιοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση σε όλη την περιφέρεια. Στο πλαίσιο της σύσκεψης συγκροτήθηκε επταμελής επιστημονική επιτροπή, που αναλαμβάνει άμεσα το έργο της καταγραφής των προβλημάτων και της τεκμηριωμένης αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν, με στόχο την αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. Τέλος, να αναφέρουμε πως σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, κ. Σταύρος Γαβαλάς ζήτησε δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.