Οι καταρρακτώδεις, αλλά σωτήριες βροχές που έπεσαν πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας θα αλλάξουν ίσως την κατάσταση για τον τρύγο του 2023, αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Παλεύοντας με μια παρατεταμένη ξηρασία και τις κορυφώσεις της θερμοκρασίας, οι ισπανικοί αμπελώνες που απομένουν προς συγκομιδή θα σώσουν ίσως τη μέρα σε όγκο φέτος, χάρη στις πολύ έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου τα αμπέλια ήταν πολύ όμορφα, πολύ υγιή», εξηγεί ο μεσίτης David Martin εκπρόσωπος της Ciatti. «Όταν όμως ξεκίνησε ο τρύγος, οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι τα αμπέλια είχαν υποφέρει περισσότερο από το αναμενόμενο από τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος».
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Muscat, των οποίων οι όγκοι είναι μειωμένοι σε σύγκριση με πέρυσι. Από το σημείο αυτό μέχρι την πρόβλεψη μιας εθνικής συγκομιδής με πτώση 30% έως 40%, που δεν διστάζουν να εκτιμήσουν πολλές γεωργικές οργανώσεις, υπάρχει μια διαφορά για τον David Martin: «Σίγουρα, παρατηρούμε πτώση της παραγωγής, για τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών και για ορισμένες αμπελοοινικές περιοχές όπως η Καταλονία. Αλλά είναι κυρίως η Λα Μάντσα που συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική παραγωγή».
Προγνώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 34 και 39 Mhl
Σε αυτή την περίπτωση, ενώ ο τρύγος της εμβληματικής ποικιλίας σταφυλιού του ισπανικού αμπελώνα – airén – μόλις είχε αρχίσει, έπεσε δυνατή βροχή που είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση στους όγκους. «Αυτή η βροχόπτωση ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή», επιβεβαιώνει ο Ισπανός μεσίτης. «Οι περισσότεροι αμπελουργοί προσθέτουν λίγο νερό λίγο πριν τον τρύγο για να τονώσουν λίγο τα σταφύλια και να βελτιώσουν την υγεία των αμπελιών. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν η Μητέρα Φύση που το έκανε για αυτούς!».
Εάν οι ισπανικοί συνεταιρισμοί τοποθετούν την παραγωγή του 2023 μεταξύ 34 και 36 εκατομμυρίων εκατόλιτρων – όγκο που ανέφερε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο – ο David Martin κλίνει περισσότερο προς έναν συνολικό όγκο περίπου 38 έως 39 Mhl».
Όπως και αλλού στον κόσμο, η Ισπανία υποφέρει από την προσφορά κόκκινων κρασιών που δεν βρίσκουν πλέον αγοραστές. «Πέρυσι, τα κόκκινα κρασιά ήταν πολύ φθηνότερα από τα λευκά. Δεν είναι φυσιολογικό. Φέτος, οι τιμές για τα κόκκινα σταφύλια φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχω ξαναδεί. Μειώνονται κατά 20 έως 30% – σε σύγκριση με τη συνολική σταθερότητα των λευκών – και δεν είναι κερδοφόρα για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζονται με τη διεθνή ζήτηση. Πέρυσι τα οινοποιεία αγόρασαν σταφύλια σε μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν αυτή τη θέση στην παγκόσμια αγορά, επομένως φέτος είναι πιο προσεκτικοί».
Αν και αυτή η θέση είναι απολύτως λογική, εντούτοις συνεπάγεται ένα εξαιρετικά περίπλοκο σενάριο για τους οινοπαραγωγούς: «Πολλοί από αυτούς σκέφτονται να μετατρέψουν και να φυτέψουν φιστικιές ή αμυγδαλιές, για παράδειγμα, καθώς πωλούν σήμερα σε τιμές κάτω από το κόστος. Δεν νομίζω ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί για πολύ». Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται όλο και περισσότερο: η μετατροπή των κόκκινων σταφυλιών σε ροζέ ήσυχα ή αφρώδη κρασιά.
Δυσκολίες στη μετατροπή σε μούστο
Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο φέτος, καθώς η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αποκλείει ορισμένες δυνατότητες μετατροπής σε συμπυκνωμένο γλεύκος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σταφύλια εμφανίζουν περισσότερη συγκέντρωση και αλκοόλ από πέρυσι. Το 2022 το Chardonnay και το Sauvignon ήταν μεταξύ 10,5% και 11,5%, ενώ φέτος βρισκόμαστε γύρω στο 11,5% με 12,5%. Αυτό συνδυάζεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ιστορικός επαγγελματίας στον τομέα του μούστου, ο Mostos Españoles, ο οποίος αναμφίβολα θα αγοράσει το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο από αυτά που συνήθως αγοράζει. Άλλοι επαγγελματίες θα έρθουν και θα αδράξουν ορισμένες ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες».
Στάση αναμονής στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία
Σε μια πιο αρνητική κατάσταση σε σχέση με τον ισπανικό τομέα, η ιταλική παραγωγή κινδυνεύει να είναι χαμηλότερη φέτος και επομένως τα γλεύκη της να είναι δυνητικά πιο ακριβά. Συνολικά, οι Ιταλοί αγοραστές επιδιώκουν επί του παρόντος να εξασφαλίσουν ορισμένες προμήθειες για να προστατευθούν από την αύξηση των τιμών που θα μπορούσε να προκύψει από την πτώση των όγκων, ακόμη κι αν αυτό αφορά περισσότερο την προοπτική παρά την υπογραφή σταθερών συμβάσεων. Το ίδιο μεταξύ Γάλλων αγοραστών. «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ασαφής.
Οι Ισπανοί θέλουν να έχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση για τη δική τους παραγωγή πριν δεσμευτούν και η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη με τη συγκομιδή της ποικιλίας airén. Από εκεί και πέρα, θα δούμε περισσότερη δραστηριότητα», προβλέπει ο David Martin. «Προς το παρόν, η ατμόσφαιρα είναι εικονική. Το ίδιο συμβαίνει και στη γαλλική πλευρά. Η σοδειά φαίνεται καλή και νομίζω ότι οι τιμές των ερυθρών κρασιών θα είναι παρόμοιες με αυτές των ισπανικών κρασιών, τότε πρέπει να προσθέσετε τα έξοδα μεταφοράς. Έτσι, ίσως οι Γάλλοι αγοράσουν πρώτα στη Γαλλία και μετά έρθουν στην Ισπανία και όχι το αντίστροφο όπως συνηθίζουν να κάνουν».