Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε εθνικό και δη ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως η «ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στη σύγχρονη ιστορία. Μόνο, που αυτή τη φορά οι διεκδικήσεις των αγροτών έχουν «αλλάξει» μήνυμα και πλέον πηγάζουν από τις αδυναμίες εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ζημιών, που έχουν επέλθει στον πρωτογενή τομέα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, για πρώτη φορά το «πρασίνισμα», τα μέτρα, δηλαδή, που προβλέπει η νέα ΚΑΠ και αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να εφαρμοστεί με συγκεκριμένο και αυστηρό τρόπο, γεγονός που συνεπάγει πως πολλοί αγρότες είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τμήμα των καλλιεργειών τους στη βιολογική γεωργία και αυτό σημαίνει έξτρα κόστος καλλιέργειας. Ιδιάζουσα περίπτωση όλων αυτών, που «κινητοποίησε» και τα ευρωπαϊκά μέσα, ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να διεκδικούν άμεσα αποζημιώσεις, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά. Στις παραπάνω συνιστώσες προστίθενται και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και ενέργειας, με τις τιμές των παραγωγών να παρουσιάζουν μείωση, ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στα ράφια παρουσιάζουν αύξηση.
Εκατοντάδες αγρότες ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη
Οι ως άνω παράμετροι πυροδότησαν τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης της Agrotica, που άνοιξε σήμερα τις πόρτες της, προβαίνουν σε κινητοποιήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταφέρουν και τηλεοπτικοί σταθμοί, αγρότες προσέγγισαν το κέντρο της πόλης από τρία διαφορετικά σημεία, με εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Σύμφωνα, με τον ΣΚΑΪ αγρότες από τον Λαγκαδά και τις Σέρρες ξεκίνησαν από το Δερβένι και συνέχισαν την πορεία τους από την παραλιακή λεωφόρο. Οι παραγωγοί από την Πέλλα, τα Κουφάλια και το Κιλκίς με περίπου 150 τρακτέρ έφτασαν στη ΔΕΘ από τη δυτική είσοδο της πόλης και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την Χαλκιδική και την Ανατολική Θεσσαλονίκη μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη από τη Μουδανίων με τα φορτηγά και τα αγροτικά τους οχήματα. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αλιείς της Μηχανιώνας οι οποίοι βρίσκονται με τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου.
Επεισόδια στις Βρυξέλλες
Παράλληλα, τεταμένο είναι το κλίμα και στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ, με τα τρακτέρ να έχουν αποκλείσει το δρόμους της πόλης. Tρακτέρ έφεραν πανό με συνθήματα όπως «Αν αγαπάτε τη γη, υποστηρίξτε αυτούς που τη διαχειρίζονται» και «Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό».
Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού, Ελευθέριου Αυγενάκη
Στον απόηχο των κινητοποιήσεων και των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελευθέριος Αυγενάκης προέβη σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος στάθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός δήλωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024. Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε πως στη λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.
Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής σημεία στην τοποθέτησή του:
- Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα.
- Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.
- Η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου.
- Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
- Αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο 5.2, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.