Τις πόρτες του άνοιξε, σήμερα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, το 1ο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και αλιευτικού τουρισμού με τίτλο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λαμβάνει χώρα στις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας.
Από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. μετέχουν ο κ. Σταύρος Αρβανιτάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με επαγγελματίες αλιείς για τις προκλήσεις του κλάδου, αλλά και για τις δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω εξέλιξή του. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να γευτούν ψάρι από την Οργάνωση Παραγωγών – Αλιέων Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής.
Ταυτόχρονα, έγιναν συναντήσεις με επαγγελματίες του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών και επιστήμονες και ερευνητές από τον χώρο της Αλιείας.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την παράδοση χρόνων που έχουμε στην αλιεία στη χώρα μας, αλλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και στα προβλήματα που δημιουργούν στην παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία, η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και στις πολιτικές της ΕΕ για καταπολέμηση της υπεραλίευσης.
Επιπλέον, ο υπουργός μιλώντας για τις πρωτοβουλίες, που έχει λάβει το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου της αλιείας, αναφέρθηκε στα εξής:
- Ιδρύσαμε το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων.
- Μέσω της EUMED-9 προγραμματίζονται κοινές δράσεις για αντιμετώπιση των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο
- Αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει.
- Επανασυστείνεται το Μητρώο Ερασιτεχνών Αλιέων. Έχουμε ήδη έτοιμο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης, το οποίο στοχεύουμε να βελτιώσουμε, να κάνουμε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Επίσης, αναπτύσσονται διεθνείς δράσεις του ΥΠΑΑΤ με στόχο την αναβάθμιση της αλιείας, όπως:
- Το 9ο παγκόσμιο συνέδριο OUROCEAN, που θα γίνει τον Απρίλιο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα φλέγοντα ζητήματα της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της υπεραλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων.
- Το διεθνές συνέδριο του FAO για την αλιεία να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Οι θεματικές ενότητες
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου διεξάγονται σημαντικές ομιλίες και τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους φορέων και καθηγητές με επίκεντρο την αλιεία, το θεσμικό πλαίσιο αυτής και το «αποτύπωμά» της στην ελληνική οικονομία.
Το Σάββατο, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, γίνονται συζητήσεις για τις εξής ενότητες:
- Το αποτύπωμα της επαγγελματικής αλιείας στην ελληνική οικονομία
- Το θεσμικό πλαίσιο της Ερασιτεχνικής Αλιείας
- Νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ και Αλιεία: η αναγκαιότητα της ασφάλισης στον καιρό της κλιματικής κρίσης
- Υδατοκαλλιέργειες: Ένα Αειφόρο Σύστημα Τροφίμων
- Ξεπερνώντας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου γίνονται συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διευθύνσεις και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου, εκπρόσωποι Αλιευτικών Συλλόγων, Ενώσεων πλοιοκτητών, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ενώσεων Ιχθυοκαλλιεργητών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχες), Πανεπιστημιακού χώρου (Πρυτάνεις, καθηγητές), εκπαιδευτές υποβρύχιας αλιείας κ.α.
Η αυριανή συνεδρίαση
Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, αύριο Κυριακή, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με τις εξής θεματικές ενότητες:
- Ισορροπία μεταξύ Υδάτινων Πόρων και Βιωσιμότητας
- Η γοητεία του αλιευτικού τουρισμού
- Τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο εμπορικό περιβάλλον
Τέλος, παράλληλα με το Συνέδριο (24-25/02), θα εξελίσσεται και ένα πλούσιο πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων, όπου θα περιλαμβάνει μαγειρικές επιδείξεις από καταξιωμένους σεφ, συνταγές υψηλής γαστρονομίας, παραδοσιακές συνταγές με ψάρι από τοπικούς Συλλόγους και μοντέρνα μενού από μαθητές σχολών μαγειρικής.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.